Verkkouutiset

Poistettava luonnosta viipymättä? ”koira ja susi voivat risteytyä ja saada jälkeläisiä”

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto haluaa muuttaa metsästyslakia niin, että koiran ja suden risteymä rinnastetaan siinä villiintyneeseen kissaan.

– Metsästyslakimme tuntee koiran ja suden, mutta ei näiden risteymää koirasutta. Yleisesti on tiedossa, että koira ja susi voivat risteytyä ja saada jälkeläisiä. Myös nämä jälkeläiset voivat lisääntyä keskenään taikka villin luonnonvaraisen eläimen kanssa, Reijo Hongisto kirjoittaa hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä.

Hongisto penää maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselta (kok.) vastausta siihen, ”mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta koiran ja suden risteymä, koirasusi, määritellään myös metsästyslaissamme ja vapaana luonnosta tavattaessa se rinnastetaan villiintyneeseen kissaan”.

Asiaan on Hongiston mukaan kiinnittänyt huomiota myös maa- ja metsätalousministeriön yhteydessä toimiva vieraslajien neuvottelukunta. Se on laatinut vuonna 2012 vieraslajistrategian, jossa todetaan: ”Lainsäädännön kehittämisen yhteydessä tulisi harkita toimivallan antamista viranomaiselle myöntää lupa poistaa sellainen luonnosta tavattava villiintyneen vieraslajin eläin, risteymä (esimerkiksi koirasusi) tai villiintynyt karkuun päässyt kotieläin, joka voi risteytyä luonnonvaraisen eläinlajin kanssa.”.

Kansanedustajan mukaan myös EU-komission ”asiakirjoissa todetaan selvästi, että koiran ja suden risteymät, susihybridit ja villiintyneet koirat, on poistettava luonnosta viipymättä”.

Suomen metsästyslaissa määritellään riistaeläimet ja rauhoittamattomat eläimet. Pykälässä on Hongiston mukaan otettu kantaa myös villiintyneeseen kissaan, joka rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)