Verkkouutiset

Pohjoismaiden Keskustanuoret: Itä-Ukrainan humanitaariseen kriisiin vastattava

Pohjoismaiden Keskustanuorten liitto (NCF) vaatii, että Itä-Ukrainan pahenevaan humanitaariseen kriisiin on vastattava pikaisesti.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan elokuun alussa Ukrainassa oli noin 117 000 maansisäistä pakolaista. YK:n mukaan pakolaisten määrä on kasvanut selvästi sen jälkeen, kun taistelut kiihtyivät kesäkuussa.

Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan tuhannet perheet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja kärsivät puhtaan veden, sähkön ja lääkinnällisen avun puutteesta.

Kansainvälinen Punainen Risti on tarjoutunut toimittamaan perille sekä Ukrainan että Venäjän hallitusten tarjoaman humanitaarisen avun.

– Kiireellisintä nyt on saada apua sitä tarvitseville siviileille. Humanitaarista apua ei kuitenkaan saa käyttää poliittisten tai sotilaallisten tavoitteiden verhona, Keskusta- ja RKP-nuorten puheenjohtajat Teppo Säkkinen ja Ida Schauman sanovat.

– Ukrainan rajavalvontaviranomaisten on voitava tarkistaa kaikki ulkomailta maahan tuotavat avustuslähetykset lastin sisällön varmistamiseksi. Kaikkien taistelujen osapuolten on taattava Punaisen Ristin työntekijöiden sekä kaluston turvallisuus avustustoimien aikana.

Rauhanomaisen ratkaisun saavuttaminen Ukrainan kriisiin vaatii Pohjoismaiden Keskustanuorten mielestä toimenpiteitä kaikilta osapuolilta.

– Puolisotilaalliset ryhmät molemmin puolin rintamaa on riisuttava aseista, RKP-nuorten puheenjohtaja Ida Schauman painottaa. Aseiden, tarvikkeiden ja joukkojen virta Venäjältä rajan yli Itä-Ukrainan kapinallisille on katkaistava.

– Ukrainan hallituksen on turvattava kaikkien vähemmistöjen ja kieliryhmien oikeudet ja turvallisuus kansainvälisten sopimusten mukaisesti. ETYJ:n valvomat, vapaat parlamenttivaalit on järjestettävä heti kun olosuhteet maassa sallivat, Keskustanuorten Teppo Säkkinen lisää.

Uusimmat
MAINOS