Verkkouutiset

Pohjoiskorealainen rahtilaiva yritti salakuljettaa 30 000 sinkoa Egyptiin

Egyptin viranomaiset pääsivät aluksen jäljille Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden avulla.

Egyptiin matkalla olleesta pohjoiskorealaisesta rahtilaivasta löytyi viime kesänä 30 000 RPG-kevytsinkoa, kertoo The Washington Post.

YK:n mukaan kyseessä on suurin ampumatarvikkeiden takavarikointi koko sinä aikana, kun Pohjois-Korealle asetetut pakotteet ovat olleet voimassa.

Alkuvuonna ilmestyneen luottamuksellisen YK-raportin mukaan Yhdysvallat antoi Egyptin viranomaisille vihjeen pohjoiskorealaisesta rahtilaivasta.

Alus on rekisteröity Kambodzaan. Kyse on todennäköisesti siitä, että on haluttu välttää ylimääräistä tarkkailua ja tutkimuksia.

Egyptin viranomaiset pääsivät kuitenkin aluksen jäljille sen jälkeen, kun yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut vihjasivat asiasta.

Tullivirkailijoiden noustessa alukselle kaikki näytti ensin normaalilta. Lastiluettelon mukaan laiva kuljetti rautamalmia.

Rautamalmin alta paljastui kuitenkin 79 laatikollista RPG-sinkoja, joiden arvoksi arvioitiin 19,6 miljoonaa euroa.

Lopulta paljastui, että ostajat olivat egyptiläisiä. YK:n osittain salaisen tutkimuksen nähneiden amerikkalaisten virkamiesten ja länsimaisten diplomaattien mukaan egyptiläiset yritysjohtajat olivat tilanneet pohjoiskorealaisia aseita Egyptin armeijalle.

Yhdysvaltain kerrotaan tehneen lukuisa valituksia Egyptin yrityksistä hankkia pakotteiden piirissä olevaa sotilaskalustoa Pohjois-Koreasta.

Pohjois-Korea rahoittaa toimintaansa muun muassa huume- ja asekaupalla sekä väärennetyllä valuutalla.

Egyptin virkamiehet totesivat tapauksen jälkeen, että Egypti kunnioittaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia, jotka muun muassa kieltävät sotilastarvikkeiden oston Pohjois-Koreasta.

Egypti tuhosi myöhemmin rahtilaivasta löydetyt singot YK:n valvonnan alaisena.

Uusimmat
MAINOS