Verkkouutiset

Pohjois-Koreassa syntyvät vauvat merkitään: erityinen, ydinryhmää, tavallinen, monimutkainen, vihollinen

Syntyessä saatu kastimerkintä määrittää pitkälti pohjoiskorealaisen elämää.

Pohjois-Koreassa syntyvät lapset merkitään heti heidän syntyessään. Kaikki saavat valtiollisen järjestelmän mukaisen kastinsa eli songbunin. Kasti määritetään lapsen isän yhteiskuntaluokan perusteella.

Guardian kertoo tässä jutussaan, millaista on syntyä Kim Jong-unin johtamaan eristäytyneeseen diktatuuriin. Reportaasi on julkaistu myös NK News -sivustolla.

Lehden mukaan songbuneja on viisi: erityinen, ydinryhmää, tavallinen, monimutkainen ja vihollinen. Poliisi merkitsee kastin lapsesta syntymän hetkellä perustettavaan asiakirjamappiin.

Kasti määrittää, missä henkilö saa myöhemmin asua, opiskella ja työskennellä. Sen perusteella päätetään myös, voiko ihminen liittyä maata hallitsevaan kommunistiseen puolueeseen vai ei.

Syntyessään lapsi saa myös muodollisen oikeuden osallistua valtiolliseen palveluun, jonka tarkoituksena on toimittaa kansalaisille kaikki näiden tarvitsemat tavarat. Todellisuudessa järjestelmä ei ole toiminut 1990-luvun jälkeen.

Kaikille lapsille annetaan myös rokotus tuberkuloosia vastaan. Vaikka Pohjois-Korean terveydenhuoltosektori onkin vakavassa alennustilassa, toimii rokotusjärjestelmä edelleen verrattain hyvin.

Aivopesua jo päiväkodissa

Viiden vuoden iässä pohjoiskorealainen lapsi menee päiväkotiin. Siellä hän saa ensimmäisen kosketuksensa maata sen perustamisesta lähtien johtaneen Kimin suvun henkilökulttia pönkittävään propagandaan.

”Lapsi oppii, että hän saa kiittää kaikesta Paektu-vuoren mittaamattoman suuria miehiä: Suurta Johtajaa toveri Kim il-Sungia, Suurta Opastajaa toveri Kim Jong-iliä ja rakastettua ja kunnioitettua Ylintä Komentajaa toveri Kim Jong-unia.”

Lapsille opetetaan jo päiväkodissa, että johtajien nimet on aina lausuttava syvästi kunnioittaen. Nimet on myös kirjoitettava aina korostettuina.

Johdon palvonnan lisäksi lapsi oppii myös Pohjois-Korean verivihollisista. Heitä ovat ”amerikkalaiset imperialistit, sotaisat japanilaiset ja Etelä-Korean petturijengi”. Esimerkiksi ”amerikkalaisen kuolemisesta” puhuminen on kiellettyä. Sen sijaan lapsen on sanottava ”amerikkalaisen pohjasakan potkaisseen tyhjää”.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)