Verkkouutiset

Pohjois-Korean diplomaatti osti Helsingissä 3238 pulloa viinaa – Alkon dokumentti löytyi

Pohjois-Korean pohjoismaiset lähetystöt pyörittivät 1970-luvun lopulla alkoholin ja tupakan salakuljetusrinkiä.

Pohjois-Korea avasi 1970-luvun alussa diplomaattisuhteet Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Tanskaan. Edustustot kuitenkin ajautuivat pian kovaan skandaaliin.

Vuonna 1976 ympäri pohjoismaita ja maailmaa uutisoitiin näkyvästi pohjoiskorealaisten diplomaattien pyörittämästä alkoholin, tupakan ja mahdollisesti myös huumeiden salakuljetusringistä.

Amerikkalainen Wilson Center -tutkimuslaitos on julkaissut skandaaliin liittyviä ja aiemmin tuntemattomia alkuperäisiä viranomaisasiakirjoja Suomesta ja Norjasta.

Arkiston materiaaleissa on esimerkiksi dokumentteja Suomen viranomaistutkinnasta asiassa. Alko lähetti tapausta tutkineelle poliisille selvityksen, joka kertoi, kuinka paljon alkoholijuomia Pohjois-Korean lähetystö oli ostanut Helsingissä.

Salaiseksi merkityn paperin mukaan Alkosta oli haettu peräti 3 238 pulloa viinaa, 51 pulloa viiniä ja 2 544 pulloa olutta. Diplomaattiviinoja oli ilmeisesti viety tullaamatta maasta tai myyty mustassa pörssissä.

Norjan poliisin silloisen selvityksen mukaan pohjoiskorealaiset olivat kuljettaneet salaa diplomaattitavaroinaan maahan 4 000 pulloa viinaa ja 7 000 askia tupakkaa.

Norjan tiedustelupalvelun selvityksen mukaan pohjoismaisten lähetystöjen salakuljetusoperaatiot liittyivät laajempaan hankkeeseen, jota mahdollisesti koordinoitiin Pohjois-Korean Puolan tai Itä-Saksan lähetystöstä.

Suomessa salakuljetuksen paljastuminen johti diplomaattien julistamiseen ei-toivotuiksi henkilöiksi ja heidän lähtemiseensä maasta.

Uusimmat
MAINOS