Verkkouutiset

Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjukset

Puolustusministeri on antanut valtuutuksen hankkia Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjusjärjestelmät.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Laivue 2020 -hankkeen myötä rakennettaviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän.

Hankittava ITO20-järjestelmä koostuu ESSM-ilmatorjuntaohjuksista (Evolved SeaSparrow Missile), laukaisinyksiköistä, varaosista, käytön edellyttämistä lisäosista sekä näihin liittyvästä ohjelmistokokonaisuudesta.

ITO20-järjestelmä asennetaan jokaiselle neljälle Pohjanmaa-luokan alukselle. Kaupassa hankittava ohjusmäärä ei ole julkista tietoa. Hankinta toteutetaan valtioiden välisellä kaupalla Yhdysvaltojen puolustushallinnolta ja sen arvonlisäveroton arvo on 83 miljoonaa euroa.

ITO20-järjestelmä on Pohjanmaa-luokan korvetin taistelujärjestelmän keskeinen osa. Ilmatorjuntaohjukset suojaavat aluksen omaa toimintaa sekä mahdollistavat muiden kohteiden tai joukkojen toiminnan suojaamisen. ITO20-järjestelmä lisää merivoimien kykyä osallistua tehokkaammin valtakunnalliseen ilmapuolustukseen sekä suojata tärkeitä kohteita.

Ilmatorjuntajärjestelmän lisäksi Pohjanmaa-luokan korvetteihin on jo hankittu Gabriel-pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja torpedoasejärjestelmä.

Laivue 2020 -hankkeen myötä valmistuvat neljä modernia Suomen olosuhteisiin suunniteltua Pohjanmaa-luokan alusta korvaavat merivoimien kalustosta poistuvat seitsemän taistelualusta. Pohjanmaa-luokka on tarkoitus rakentaa Suomessa huoltovarmuussyistä. Taistelujärjestelmä eli aseet ja sensorit hankitaan ulkomailta erillisellä kilpailutuksella.

Uusimmat
MAINOS