Verkkouutiset

Pirkanmaa testaa voimiaan laajaa kyberhyökkäystä vastaan

Harjoituksen kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne, josta on aiheutunut tietoverkkohyökkäyksiä ja niiden johdosta puolestaan monia vakavia seurauksia. Käyttäjä on hyökkäyksissä usein heikoin lenkki.

Ensi viikon alkupuolella järjestettävä laaja valmiusharjoitus selvittää, miten kunnat kykenevät toimimaan laajojen tietoverkkohyökkäyksien edessä. Harjoituksesta uutisoi Aamulehti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää ensi viikolla Pirkka 14 -valmiusharjoituksen. Harjoitukseen osallistuvat kaikki 22 pirkanmaalaista kuntaa sekä niiden lisäksi 10 muuta kuntaa, muun muassa Vaasa, Seinäjoki, Kokkola ja Jyväskylä. Harjoituksen kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne, josta on aiheutunut tietoverkkohyökkäyksiä ja niiden johdosta monia seurannaisvaikutuksia.

Tietotekniikkaympäristöä kohtaan suuntaavat hyökkäykset ovat asiantuntijoiden mukaan aseellista hyökkäystä todennäköisempiä ja niiden uhka kasvaa koko ajan. Tietokoneilla ohjataan tänä päivänä yhteiskunnan kannalta elintärkeitä toimia niin valtioissa kuin kunnissakin, mutta myös muun muassa voimaloissa, vesi- ja sähkölaitoksissa, pankeissa, maanpuolustuksessa ja terveydenhoidossa.

Heikoin lenkki tietoliikenneyhteyksien suojaamisessa on yleensä ihminen itse. Huolimatta suojauksista jää järjestelmiin asiantuntijoiden mukaan aina aukkoja, ja esimerkiksi liitetiedostojen kautta haittaohjelmia pääsee livahtamaan järjestelmiin.

Ensi viikon harjoituksessa onkin tarkoitus löytää käyttäjien kannalta kriittisiä ja haavoittuvaisia järjestelmiä sekä toimintatapoja. Harjoituksen aikana kyberhyökkäys vaurioittaa tietoliikenneyhteyksiä, jonka takia vedenjakelussa on happamuudensäätöongelmia, onnettomuuksien avunsaanti on häiriintynyt ja 12 henkilöä on menehtynyt. Lisäksi sairaanhoitopiirin järjestelmä on sekaisin ja toimeentulotukien, eläkkeiden ja palkkojen maksu on sekaisin. Myös ruoanjakelussa on ongelmia.

Uusimmat
MAINOS