Verkkouutiset

Näin poliittinen korrektius koettelee elokuva-alaa

Kriitikon mukaan filmiklassikkoja tulisi arvioida niiden alkuperäisessä kontekstissa.

Poliittinen korrektius ja hyvesignalointi ovat saaneet vankan aseman elokuva-alalla, elokuvakriitikko Christian Toto kirjoittaa The Hill -julkaisussa.

Hän mainitsee esimerkkinä 1960- ja 1980-luvuilla julkaistuihin komedioihin pohjautuvan The Hustle – Ammattihuijarit -uutuuden. Sen alkuperäisestä versiosta poiketen miespäähenkilöt on vaihdettu patriarkaattia vastaan kamppaileviksi naisiksi.

Muissa tämän hetken ykköselokuvissa, kuten Avengers: Endgamessa on Toton mukaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia hahmoja lähinnä hyvesignaloinnin vuoksi. Lisäykset ovat käsikirjoituksen osalta ajoittain tuskallisen kömpelöitä.

Long Shot -komediassa Seth Rogen pyytää puolestaan anteeksi USA:n Japanin-pommituksia toisessa maailmansodassa. Christian Toto huomauttaa, että jopa vanhemmat elokuvat ja niissä esiintyneet tähdet nähdään nykyisin poliittisesti korrektien silmälasien läpi.

Näyttelijä John Waynen perikunta joutui keväällä selittelemään edesmenneen näyttelijän nyt epäkorrekteina pidettyjä lausuntoja vuoden 1971 Playboy-lehdessä. Innokkaimmat kriitikot vaativat Kaliforniassa sijaitsevan John Waynen kansainvälisen lentokentän nimeämistä uudelleen.

Jopa Tuulen viemää poistettiin kaksi vuotta sitten Memphisissä elokuvateatterista.

Ilmiö on levinnyt myös muun esittävän taiteen ja urheilun pariin. Kaksi urheilujoukkuetta päätti äskettäin lopettaa laulajalegenda Kate Smithin God Bless America -kappaleen esittämisen, koska Smith oli 1930-luvulla esittänyt myös kaksi laulua, joiden nyt sanotaan olevan osoitus hänen rasistisista asenteistaan.

Christian Toto huomauttaa, että yliherkässä asenneilmapiirissä esimerkiksi vanhemmat James Bond -elokuvat ja Piukat paikat -klassikko voidaan nähdä seksistisinä tai loukkaavina. Laajeneva itsesensuuri voi heijastua myös suosittujen suoratoistopalvelujen valikoimaan.

Toton mukaan taiteeseen voisi suhtautua myös maltillisemmalla tavalla.

– Voisimme antaa katsojien käsitellä materiaalia oman harkintansa mukaan ja alkuperäinen konteksti huomioiden. Tämä näkökulma puuttuu kokonaan poliittisesti korrektista lähestymistavasta.

Uusimmat
MAINOS