Verkkouutiset

Pikkulasten leikkausnukutuksista ei haittaa hermoston kehitykselle

Tuoreen tutkimuksen mukaan pikkulasten yleisnukutukset ovat turvallisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nukutusaineiden on pelätty olevan haitaksi pikkulasten hermoston kehitykselle ja aiheuttavan myöhempiä ongelmia.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella pelot ovat kuitenkin turhia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa vertaamalla 105 alle kolmevuotiaana tyräleikkauksessa ja yleisnukutuksen alaisena olleen lapsen kehitystä heidän sisaruksiinsa, joita ei ollut nukutettu alle kolmevuotiaana. Lapset olivat 8–15-vuotiaita.

Tutkijat vertasivat sisaruksia monella eri tavalla, mutta eivät löytäneet merkittäviä eroja heidän neuropsykologisessa kehityksessään.

Eroja ei ollut älykkyydessä eikä muistissa, oppimiskyvyssä, kielellisessä osaamisessa, tarkkaavaisuudessa, tiedonkäsittelyssä, motorisissa kyvyissä eikä visuaalisessa ja avaruudellisessa hahmottamisessa.

Havainnot ovat tervetulleita ja viittaavat pikkulasten yleisnukutusten olevan turvallisia. Tutkimukseen osallistuneet lapset oli nukutettu vain kerran keskimäärin 80 minuutin ajan, joten tulokset eivät välttämättä päde useammin ja pitempään altistuviin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)