Verkkouutiset

Pietikäinen: Veronkierto pois kriisimaista tai lainapaketit jäihin

"Jos tämä asia pantaisiin oikeasti kuntoon, ihmisillä olisi paljon helpompaa."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) vaatii, että kaikkien euroalueen kriisimaiden on puututtava kovalla kädellä veronkiertoon. Hänen mielestään tehokas veronkanto on asetettava EU-lainapakettien ehdoksi.

– Jos tämä asia pantaisiin oikeasti kuntoon, ihmisillä olisi paljon helpompaa, hän totesi talousaiheisilla meppikahveilla Helsingissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pietikäinen muistuttaa EU-komission arviosta, jonka mukaan Kreikassa kierretään veroja 9–12 miljardin euron arvosta. Kreikka on saanut EU:lta lainaa velkojensa maksamiseen.

Veronkierrolla viitataan yleensä laittomuuksiin, joiden avulla verot jätetään maksamatta. Verosuunnittelu puolestaan tarkoittaa laillisia keinoja, joilla yritykset ja kansalaiset yrittävät keventää verotaakkaansa. Veroparatiisit tarjoavat tähän mahdollisuuden.

Pietikäinen toteaa, että veroparatiisien kitkeminen vaatii yhteistä veropolitiikkaa EU-maissa. Jos kaikki maat saavat päättää omat verotasonsa ja veroparatiisit houkuttelevat samaan aikaan yrityksiä, valtioiden on pakko laskea veroja.

– Me kilpailemme itsemme pohjalle, Pietikäinen sanoo.

Hän esittää, että EU-maissa säädettäisiin verotukselle alaraja.

– Sisämarkkinat eivät voi toimia tehokkaasti, jos emme saa jotain tolkkua verokilpailuun.

Ongelma syntyy siitä, että yhteisen alarajan säätäminen edellyttäisi EU:n perussopimuksen muuttamista. Käytännössä perussopimusten avaaminen tarkoittaa vuosien riitelyä ja lehmänkauppoja.

EU-parlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) huomauttaa, että EU:hun tavaroita tuova yritys voi kiertää veroja kirjaamalla valitsemalla yrityksensä kotipaikaksi sopivan maan.

Hänen tietojensa mukaan Stora Enso tuo Etelä-Amerikasta sellua Hollannin kautta EU:hun, koska Hollannissa veroa peritään vain muutama prosentti. Esimerkiksi Suomessa, jonne ainakin osa sellusta hänen mukaansa päätyy, veroa tulisi maksaa merkittävästi enemmän.

– Nykytilanne kaventaa valtion mahdollisuuksia päättää omasta verotuksestaan, Hassi sanoo.

Hänkin kannattaa, että verotuksen alaraja säädettäisiin EU:ssa.

Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa epäilee, että alarajan säätäminen on liian kunnianhimoinen hanke toteutuakseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)