Verkkouutiset

Pieni osa juo puolet kaikesta viinasta – ”ei tätä keskiolutta laimentamalla ratkaista”

Kokoomuskansanedustajien videolla haastetaan suomalainen alkoholipolitiikka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nykyinen alkoholipolitiikkamme vain pahentaa niitä ongelmia, joita se yhä sitkeästi kuvittelee olevansa ratkaisemassa. Olisi hyvä, jos uusille sukupolville ei enää tarjoiltaisi menneiden sukupolvien traumaa kielletystä hedelmästä, helsinkiläinen kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) toteaa.

Toinen julkistetun Järkeä alkoholipolitiikkaa -videon takana oleva kansanedustaja on Uudenmaan Elina Lepomäki (kok.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Videolla todetaan, että 10 prosenttia suomalaisista juo yli puolet kaikesta alkoholista ja toisaalta 10 prosenttia ei juo mitään. Entä loput 80 prosenttia?

Pelkosen ja Lepomäen mielestä ei ole tarkoituksenmukaista lähteä rajoittamaan yksilönvapauksia tilanteessa, jossa juomakulttuuri on jo kehittymässä terveempään suuntaan ja kaavailtujen toimenpiteiden vaikutuksista alkoholin ongelmakäyttöön ei ole näyttöä. Alkoholijuomisen kokonaiskulutus on Suomessa eurooppalaisittain keskitasoa.

– Päihteiden ongelmakäytön takana on tutkimusten mukaan henkilökohtaisen elämän vastoinkäymisiä, työttömyyttä ja näköalattomuutta. On selvää, ettei näitä ongelmia ratkaista keskiolutta laimentamalla, Lepomäki sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan alkoholilain kokonaisuudistusta, joka tulee seuraavan eduskunnan päätettäväksi. Pelkonen huomauttaa videolla, että muun muassa keskioluen myynnin siirtäminen Alkoon ja yökerhojen aukioloaikojen kiristykset ovat jo suunnittelupöydällä.

– Mitä jos annettaisiin itsesäätelylle ja valistukselle mahdollisuus, Pelkonen kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)