Verkkouutiset

”Pidättekö päänne, vaikka vihreät hyökkäävät kuin julma peto teitä vastaan?”

Vasemmistoliitto ja vihreät olivat eduskunnassa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen soidensuojelulinjan kimpussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) kysyi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) kyselytunnilla, peruuko tämä soidensuojelupuheensa.

Sanni Grahn-Laasonen vastasi olevan kaikkien yhteinen tavoite, että Suomen soita suojellaan.

Täydennysohjelma hänen mukaansa tulee eikä sitä ole kukaan ollutkaan perumassa.

– Uusi tulokulma on se, että kun edeltäjäni mallissa lähestyttiin maanomistajia uhkaamalla heitä viime kädessä pakkolunastuskeinoin, niin minun mallini on se, että selvitämme tässä vaiheessa voidaanko samoihin tavoitteisin päästä yhteistyöllä ja vapaaehtoisuuteen perustuvalla mallilla. Siitä meillä on erinomaisia kokemuksia metsiensuojelun puolelta Metso-ohjelman kautta, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Martti Korhosen mukaan ”yhteiskunnan uhkailu” on ministeriltä kovaa tekstiä, eikä hän itse ole törmännyt sellaiseen.

– Me tarvitaan tiettyä sääntelyä, ei sille mitään voida. Esimerkiksi saimaannorppa ei mitenkään muuten nyt vaan hoidu kuin että siinä on yhteiskunnan säännökset mukana, Korhonen totesi.

Grahn-Laasosen mukaan ”vuosien varrella on hyvin nähty, mihin johtaa vastakkainasettelu maanomistajien ja ympäristöliikkeen välillä”.

– Pakko ei ole ainakaan lisännyt ihmisten sitoutumista arvokkaan luonnon ja ympäristön suojeluun, Grahn-Laasonen huomautti.

– Se on tuonut lähinnä sitä, että nousee karvat pystyyn maanomistajilla, kun puhutaan suojeluohjelmista, joihin he periaatteessa mielellään sitoutuisivat.

”Ei ole ymmärtänyt”

Entinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi olevansa järkyttynyt asiasta. Hän toisteli, että suot ovat kokonaisuuksia, joista ei voi jättää yhtä palaa suojelematta.

Sanni Grahn-Laasonen sanoi olevansa samaa mieltä tavoitteista. Hän luki valtioneuvoston periaatepäätöksestä, jota Ville Niinistökin oli tekemässä.

Sen mukaan ”selvitetään myös mahdollisuudet avosoiden ja suokokonaisuuksien suojelun tehostamiseen maanomistajien vapaaehtoiseen osallistumiseen perustuvilla suojelukeinoilla Metso-ohjelman mallin mukaisesti”.

– Vaikka tästä on sovittu yhdessä, edellinen ympäristöministeri Ville Niinistö ei ole kunnioittanut tätä yhteistä tahtoa selvittää vapaaehtoisuuden kautta etenemisen mahdollisuuksia. Hän on halunnut edetä heti sille tielle joka sisältää pakkolunastuksen mahdollisuuden, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Kutupaikkoihin

Perussuomalaisten Pentti Oinosen mukaan soidensuojeluohjelmassa on 80 miljoonaa euroa ”rupikonnien kutupaikkojen suojeluun”, jotka rahat olisi kaivattu työttömille, eläkeläisille ja lapsiperheille.

– Kiitoksia ympäristöministerille että olette irrottautuneet soidensuojeluohjelmasta! Ja kysymys: pidättekö päänne, vaikka Sdp, vasemmisto ja vihreät hyökkäävät kuin julma peto teitä vastaan, Pentti Oinonen kysyi.

Grahn-Laasonen vastasi uskovansa kaikkien haluavan jättää perinnöksi Suomessa suojeltuja soita.

– Tähän sitoutuu aivan varmasti koko Suomen hallitus.

Ei riitaa

Sdp:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Antti Rinne totesi asiassa edettävän hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti.

– Tästä ei saa riitaa, Antti Rinne sanoi.

Vasemmistoliiton Annika Lapintien mukaan ”ympäristöministeri ei ole oikein ymmärtänyt oman toimialansa ydintä, sitä minkä takia meillä on ympäristöministeriö”.

– Se on sen takia, että pitkälle eteenpäin suojellaan ympäristöä. Jos näitä normeja puretaan, mikä nyt tuntuu olevan kokoomuksen uusi slogan, niin kyllä se tarkoittaa sitä että tuleville sukupolville ei jää sitä ympäristöä, Lapintie sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)