Verkkouutiset

Pia Kauma Yhdysvalloissa 31. tammikuuta 2024. / OSCE PA

Pia Kauma pakkosiirretyistä lapsista: Väärinkäytökset ovat järkyttäviä

Lasten sieppaukset ja pakkosiirrot ovat Venäjän hybridisodankäynnin brutaaleimpia muotoja, kansanedustaja sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) toi vierailullaan Yhdysvaltoihin esille huolensa Venäjän pakkosiirtämien ukrainalaislasten tilanteesta.

Kauma puhui keskiviikkona Washingtonissa Yhdysvaltain Helsinki-komission julkisessa kuulemisessa, jossa käsiteltiin arviolta noin 20 000 pakkosiirretyn lapsen auttamista. Paikalla oli kuusi kongressiedustajaa ja laajasti yleisöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansanedustaja mainitsi puheenvuorossaan julkisuudessa olleet tiedot lasten aivopesuleireistä Pietarin tuntumassa.

– Venäjän väärinkäytökset ovat järkyttäviä. Erityisesti lasten sieppaukset ja pakkosiirrot ovat Venäjän hybridisodankäynnin brutaaleimpia muotoja, Kauma luonnehti.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on jo viime vuonna tunnustanut ukrainalaislasten pakkosiirtojen olevan kansanmurha ja vaatinut Etyj-alueen valtioita tukemaan Ukrainaa lasten löytämiseksi ja palauttamiseksi.

Pia Kauma tapasi Washingtonin-vierailullaan yhteensä yhdeksän kongressiedustajaa ja senaattoria molemmista puolueista.

Tapaamisia oli muun muassa senaatin ulkosuhteiden valiokunnan puheenjohtajan, demokraatti Ben Cardinin ja republikaanipuolueen presidentinvaalikampanjaa vetävän kongressiedustaja Richard Hudsonin kanssa. Kauma keskusteli myös Yhdysvaltain presidentin- ja ulkoasiainhallinnon ja ulkopolitiikan ajatushautomoiden edustajien kanssa.

Matkan tavoitteena oli varmistaa Yhdysvaltain tukea Etyjille, ja kongressiedustajilta kuullut viestit olivat hänen mukaansa myönteisiä.

– Yhdysvaltojen vahva sitoutuminen on välttämätöntä sekä Ukrainan tukemiseksi että Etyjin säilyttämiseksi vuoropuhelun ja konfliktinratkaisun foorumina, Kauma toteaa tiedotteessa.

Lisäksi vierailu valmisteli Etyjin ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen osallistumista Yhdysvaltain presidentinvaalien vaalitarkkailuun tämän vuoden syksyllä.

Pia Kauman kanssa tapaamisiin Washingtonissa osallistui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri Roberto Montella. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen vaikutukset Etyj-alueelle nousivat keskusteluihin myös tapaamisessa presidentinhallintoon kuuluvan kansallisen turvallisuusneuvoston edustajien kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)