Verkkouutiset

Petteri Orpo kokoomuksen vaaliristeilyllä Suomenlahdella viikonvaihteessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo Ylellä: Reilun markkinatalouden edistäminen tärkein keino tukea kasvua

Kokoomusjohtajan mukaan tarvitaan myös investointien vauhdittamista byrokratiaa purkamalla.

Yle Uutisten vaalikyselyssä on kysytty eri puoluejohtajilta tulevan vaalikauden talouspolitiikasta. Esitetyt kysymykset ovat ”kuinka paljon julkista taloutta on sopeutettava ensi vaalikauden aikana”, ”tärkeimpiä keinoja sopeutustavoitteeseen pääsemiseksi” ja ”mitkä kohteet pitäisi rajata säästöjen ulkopuolelle”.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hänen puolueensa luottaa valtiovarainministeriön virkavastuulla laatimaan arvioon julkisen talouden sopeuttamistarpeesta.

Joulukuussa valtiovarainministeriö julkaisi raportin, jonka mukaan julkista taloutta pitää vahvistaa kahdessa vaalikaudessa yhdeksällä miljardilla ja siitä ensi vaalikaudella kuudella miljardilla eurolla.

– Hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan turvaamiseksi julkista taloutta on sopeutettava, mutta samalla on pystyttävä panostamaan tulevaan kasvuun ja turvallisuuteen, Petteri Orpo toteaa vastauksessaan.

– Asettaisimme menoja tärkeysjärjestykseen ja tinkisimme vähemmän tärkeistä menoista sekä toteuttaisimme menojen kasvua taittavia uudistuksia. Lisäksi vahvistaisimme työllisyyttä ja talouskasvun edellytyksiä rakenteellisilla uudistuksilla.

Orpon mukaan säästöjen ulkopuolella ovat kokoomuksen erityisessä suojelussa koulutus, turvallisuus ja oikeuslaitos.

– Kasvuun tulee pystyä investoimaan samalla, kun julkista taloutta vahvistetaan. Menolisäykset tulee kattaa kokonaan uudelleenkohdennuksina budjetin sisältä, Orpo toteaa.

Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta jokaisen puolueen mukaan ensi vaalikaudella on väistämättä edessä menoleikkauksia.

– Haluamme sanoa rehellisesti, että taloutta ei voi hoitaa uskottavasti ilman suoria säästöjä. Kokoomus säästäisi esimerkiksi yritystuista, asumistukea uudistamalla ja kohdennetuilla menosäästöillä, kuten olemme vaihtoehtobudjeteissa tuoneet esiin, Petteri Orpo sanoo.

Tärkein keino tukea kasvua ensi vaalikaudella on hänen mukaansa ”reilun markkinatalouden edistäminen sekä investointien vauhdittaminen byrokratiaa purkamalla”.

– Kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan myös kasvavaa työllisyyttä ja paremmin toimivia työmarkkinoita sekä kansainvälistä rekrytointia. Kokoomus panostaisi TKI-menoihin ja nostaisi osaamistasoa, mutta näiden uudistusten hedelmistä voidaan nauttia vasta useiden vaalikausien jälkeen.

Uusimmat
MAINOS