Verkkouutiset

Petteri Orpo TE:lle: Puheenvuorolla liian korkeasta palkkatasosta ei rakennettu vaan revittiin

Ministeri toivoo EK:n Veli-Matti Mattilan tarkoittaneen Suomen palkkatasoa koskevalla arviollaan, että Suomi on suhteellisessa kilpailukyvyssä jäljessä kilpailijoistaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo Talouselämän haastattelussa olevansa harmissaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan arviosta. Mattilan mukaan Suomessa on yhä 10–15 prosenttia liian korkea palkkataso.

Ministeri Orpo on kirjoittanut aiheesta myös MTV:n nettikolumnissa.

– Ei se hyvältä tuntunut. Tuolla puheenvuorolla ei rakennettu työllisyyttä, vaan ehkä pikemminkin revittiin sitä, mitä on saatu aikaan, Petteri Orpo sanoo TE:lle.

Mattila sanoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomessa tarvitaan vielä useita kilpailukykysopimuksia, jotta kilpailijamaiden etumatka saataisiin kiinni.

Orpon mukaan Suomessa pitäisi löytää yhdessä uusia tapoja työllisyyden parantamiseksi. Orpo vastaa Mattilalle, että myös palkansaajat ovat olleet valmiita löytämään ratkaisuja Suomen ongelmiin.

– Tarvitsemme uudistuksia työmarkkinoille, kuten enemmän paikallista sopimista. Vastakkainasettelulla niitä ei saada aikaan.

Palkkakustannuksiltaan nollalinjaa noudattanut sopimus tuli voimaan vuodenvaihteessa, joten se ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa oleellisesti. Kilpailukyky kuitenkin paranee sen ansiosta ainakin suhteessa vientiteollisuuden pahimpiin kilpailijamaihin Saksaan ja Ruotsiin, joissa palkat ovat muutaman prosenttiyksikön nousuvauhdissa.

– Toivon, että Mattila tarkoitti sitä, että olemme edelleen suhteellisessa kilpailukyvyssä muista jäljessä, Orpo sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)