Verkkouutiset

Puheenjohtaja Petteri Orpo kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo: Kyllä tämä on kova tulos

Kokoomusjohtajan mukaan suomalaiset luottivat hänen puolueensa ehdokkaisiin aluevaaleissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi kello 21:35 jälkeen Ylen ennustetta aluevaalien tuloksesta. Puolue oli saamassa selvän ykkössijan 21,7 prosentin kannatuksella.

– Jos vähän tuulettaa… Kyllä tämä on kova tulos, Petteri Orpo sanoi.

– Meidän viestimme siitä, että hyvinvointialueilla pitää tehdä vastuullista politiikkaa, keskittyä oleelliseen – miten saadaan ihmiset hoitoon ja rahat riittämään – on saavuttanut ihmiset.

– Uskon että tämä on samalla myös viesti siitä, että kokoomus on tehnyt vahvaa oppositiopolitiikkaa, tuonut vaihtoehdon vasemmistohallituksen talous- ja työllisyyspolitiikalle. Sekin osaltaan näkyy tässä.

Hän halusi kiittää puolueen ehdokkaita.

– Tämä on suuri luottamuksen osoitus. Me lähdemme nöyrällä mielellä ja päättäväisesti rakentamaan yhdessä muiden kanssa niitä palveluita, koska siellä on edessä valtava työ. Jättimäinen uudistus.

Aiemmin Orpo kommentoi aluevaalien ennakkoäänien tulosta Ylen kello puoli yhdeksän tv-uutislähetyksessä. Häneltä kysyttiin, uskaltaako puolue jo juhlia voittoa.

– Nämä ovat ensimmäiset lajiaan nämä vaalit, ja siksi ei kannata nyt juhlia mitään vaan katsotaan loppuun asti. Mutta totta kai tämä kärkipaikka ja tuo tulos tuntuu todella hyvältä, ja vielä kun otetaan huomioon että Helsinki joka on meidän vahva alueemme ei äänestä, niin kyllä tämä lähtökohta on erittäin hyvä, Petteri Orpo sanoi vielä tuolloin Ylellä.

– Odotan tästä ihan hyvää iltaa. Mutta katsotaan rauhassa.

Tätä ennen Orpo totesi tulosten tullessa Ylen suorassa lähetyksessä olevansa ”tyytyväinen”.

– Hyvä lähtö tähän iltaan. Uskon että kun olemme tehneet nousujohteisen, positiivisen, hyvän kampanjan, niin kun vaalipäivän ääniä lasketaan, lähdemme siihen hyvällä mielellä, Petteri Orpo sanoi toimittajille.

– Luottamusta on näköjään löytynyt.

Ennakkoäänten tulos kolmen suurimman puolueen välillä oli hänen mukaansa tiukka.

– Katsotaan miten se illan mittaan tästä menee.

Orpolta kysyttiin puolueen sen hetkisestä tulosprosentista, joka oli 21,5.

– Se on erittäin hyvä tulos. Olemme kärjessä, ja kuten totesin, olemme tehneet nousujohteisen positiivisen kampanjan. Kun vaalipäivän ääniin lähdetään, on lupa odottaa, että… asema pitää.

Varsinaisen vaalipäivän tuloksia hän ei kuitenkaan uskaltanut ennakoida.

– Nämä ovat ensimmäiset vaalit laatuaan. Tässä on niin paljon kysymysmerkkejä. Se riippuu ihan siitä, miten ja ketkä ovat lähteneet äänestämään – mitkä puolueet ovat saaneet parhaiten kannattajansa liikkeelle. Kohta se selviää.

Aiemmin sunnuntai-iltana ennen tulosten tuloa Orpo puhui puolueensa vaali-illan etkot-lähetyksessä. Hän sanoi olevansa todella ylpeä kokoomuslaisten vaalityöstä. Hänen mukaansa puolueväellä on ollut hieno tunnelma, voitontahtoa ja tyytyväisyyttä.

– Se antoi minulle ihan hirveän paljon uskoa siihen, että tänään tapahtuu hyviä asioita, Petteri Orpo sanoi.

– Jokainen ehdokas on meille puolueelle ja sitä kautta isänmaalle ihan valtavan tärkeä. Todella suuri kiitos jo tässä vaiheessa.

Petteri Orpon mukaan ”minun mielestäni me olemme tehneet kaiken hyvin”.

– Nyt sitten katsotaan, mitä mieltä suomalaiset ovat olleet. Toivon että olemme saaneet omat äänestäjät liikkeelle, koska äänestysprosentti varmaan tulee olemaan alhaisempi kuin vaikka kuntavaaleissa. Silloin on todella ratkaisevaa, kuka on saanut omat äänestäjänsä liikkeelle. Kohta me nähdään se.

Kokoomusjohtajan mukaan vaalitenteistä ei kannata jättää hampaankoloon yhtään mitään.

– Tosi paljon olisi sanottavaa, kokoomuksen kantoja haluaisi tuoda vielä enemmän esille, mutta kun täytyy vastata koko ajan kollegoiden väitteisiin. Minulla on oma tapani, jollain toisella on vähän erilainen tapa, hän kuvaili.

EDIT: Juttua on päivitetty vaali-illan mittaan.

Uusimmat
MAINOS