Verkkouutiset

Petteri Orpo SS:lle: Terrorismitaustaisten henkilöiden määrä Suomessa kasvanut

Sisäministeri Orpo sanoo, että Suomeen on saapunut laajan maahantulon seurauksena lisää henkilöitä, joilla on kytköksiä terrorismiin.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan terrorismitaustaisten henkilöiden määrä on Suomessa talven aikana kasvanut, kertoo Savon Sanomat. Suojelupoliisi tiedotti marraskuussa, että Suomessa on noin 300 henkilöä, joilla oli kytköksiä terrorismiin.

– On selvää, että laajan maahantulon seurauksena Suomeen on saapunut lisää henkilöitä, joilla on terroritaustaa. Puhutaan joistakin kymmenistä henkilöistä. Riski Suomessa on kohonnut, mutta Suojelupoliisin arvio on edelleen se, ettei tänne kohdistu välitöntä organisoidun ja suunnitellun terrori-iskun vaaraa. Sitä ei valitettavasti voi sulkea pois, että tapahtuu jokin yksittäinen teko, hän sanoo.

Orpo korostaa, että Suomen turvallisuusviranomaiset ovat hyvin verkostoituneita, saavat paljon tietoa ulkomailta ja tekevät kaikkensa ennaltaehkäistäkseen riskejä ja mahdollisia terroritekoja.

– Riskitasomme on ihan eri luokkaa kuin Belgiassa, Saksassa tai Britanniassa, mutta erittäin matalalta tasolta kohonnutkin riski otetaan vakavasti ja koko ajan tehdään töitä, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Brysselissä tällä viikolla tapahtuneet terrori-iskut lisäävät Suomessakin painetta tuoda turvatarkastukset lentokenttärakennusten sisäänkäynneille.

– Jätän kuitenkin tarpeen ammattilaisten arvioitavaksi. Nämä eivät ole mielestäni poliittisia päätöksiä, vaan perustuvat ammatti-ihmisten arvioon. Luotan siihen tulokseen, johon he tulevat, hän sanoo.

Poliisiyhdistys, johon kuuluu valtaosa Helsinki-Vantaan lentoaseman poliiseista, vaati puolestaan torstaina entisestään vilkastuvalle Helsinki-Vantaan lentoasemalle lisää poliisivoimaa.

Orpo sanoo ymmärtävänsä poliisien huolen ja arvioivansa Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisien määrän riittävyyden yhdessä poliisijohdon kanssa. Hän muistuttaa, että lentokentän turvallisuusviranomaisten määrää tarkastellessa ei pidä katsoa vain poliiseihin.

– Siellä on raja- ja tulliviranomaisia. Lisäksi siellä toimivat nykyään aika laajasti yksityiset yritykset, jotka huolehtivat turvatarkastuskokonaisuudesta. Eli siellä on huomattavan paljon turvallisuushenkilökuntaa korvaamassa sitä, että poliiseja on vähemmän.

EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta ja Syyrian neuvotteluista huolimatta Orpo pitää mahdollisena, että kevät ja kesä tuovat uuden pakolaisaallon Eurooppaan.

– Uskon, että Turkki–Kreikka-reitille löytyy ratkaisu, mutta uusia reittejä pitkin tulee edelleen paljon ihmisiä. Jonkin verran heitä onnistuu tulemaan Euroopan läpi Suomeen asti, mutta uskoakseni selkeästi vähemmän kuin viime syksynä, hän sanoo.

Uusimmat
MAINOS