Verkkouutiset

Petteri Orpo: Pakolaiskriisi huutaa eurooppalaista sopimusta – kiintiöistä ratkaisu rajapaineisiin

Sisäministeri Petteri Orpo sanoo Suomen kantokyvyn tulevan vastaan, jos ratkaisuja ei synny. Rajan sulkeminen on ministerin mukaan mahdollista.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on joutunut katselemaan virkansa puolesta massiivista kansanvaellusta, joka suuntautuu Eurooppaan ja nyt myös Suomeen. Ministeri on korostanut humanitaarista näkökulmaa pakolaisiin: heitä on autettava.

Toisella puolella on tosiasia, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa jo niin suureksi, että rajat tulevat jossakin kohdassa vastaan. Rajalla tarkoitetaan sitä, että Suomi ei enää onnistu hallitsemaan tilannetta. Nyt tilanne on otettu viranomaisten hallintaan, mutta määräänsä enempää Suomi kykene vastaanottamaan, auttamaan ja kotouttamaan.

Euroopan päämiehet kokoontuvat keskiviikkona huippukokoukseen ja Orpo pohtii nyt ääneen, mitä pakolaiskriisille olisi tehtävä. Sisäministerit ovat koolla tiistaina.

– Jos emme löydä eurooppalaista ratkaisua, niin olemme vakavan pohdinnan edessä. Nämä määrät ovat niin suuria ja tilanne on koko Euroopassa hallitsematon, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Suomi voi edetä yksinkin

Tavoitteena tulisi ministerin mukaan olla hallitsemattoman muuttoliikkeen haltuunotto Euroopan sisällä. Sen jälkeen päästäisiin tilanteeseen, jossa turvapaikanhakijoita voitaisiin auttaa Etelä-Euroopan niin sanotuissa hotspoteissa ja myöhemmin pakolaisleireillä Euroopan ulkopuolella.

Orpo pohtii ratkaisuksi Euroopan tasoista sopimusta turvapaikkakiintiöistä.

– Olisi sovittava eurooppalainen ratkaisu, jossa päätettäisiin maakohtaisista kiintiöistä. Kun kiintiö täyttyy, maa ei enää sinä vuonna ottaisi turvapaikanhakijoita. Jotta ratkaisu olisi eurooppalainen ja humaani, niin kiintiön täyttymisen jälkeen maan tulisi olla valmis ottamaan pakolaisia Etelä-Euroopan hotspoteista.

Orpon mukaan ratkaisun etu olisi se, että Euroopan maat tietäisivät toistensa kiintiöt ja myös turvapaikanhakijat olisivat niistä tietoisia. Pakolaisvirta Euroopan sisällä vähenisi ja auttamisen painopiste siis siirtyisi Euroopan ulkorajoille hotspoteihin ja lopulta pakolaisleireille. Se myös hillitsisi vaarallista ihmissalakuljetusta.

Orpon mukaan pitäisi ennen kaikkea tavoitella eurooppalaista sopimusta. Jos tähän ei kuitenkaan päästä, Orpo on valmis siihen, että Suomi etenee joko muiden Pohjoismaiden kanssa yhdessä tai jopa yksin. Suomen rajan sulkeminen on ministerin mukaan mahdollista.

– Ellei löydetä eurooppalaista ratkaisua, meidän on itse piirrettävä rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle.

– Se olisi raja, jossa Suomi voisi perustellusti sanoa kantavansa vastuunsa ja osuutensa, mutta jonka jälkeen Suomi voisi harkita rajojensa sulkemista. Tämänkin jälkeen Suomi siis kantaisi vastuunsa ottamalla kiintiöpakolaisia Etelä-Euroopan hotspoteista ja pakolaisleireiltä, ministeri painottaa.

Kiintiömäärään ei vielä kantaa

Orpo ei halua ottaa tarkkaa numeraalista kantaa, mikä olisi Suomen kiintiö Euroopan tasoisessa sopimuksessa.

– Kiintiön pitää olla riittävä, jotta Suomi voi perustellusti sanoa hoitavansa vastuunsa, mutta se ei voi olla kantokykyä korkeampi.

Ministeri muistuttaa, että Euroopan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös pakolaisuuden syihin.

– Euroopan on toimittava paljon nykyistä voimakkaammin lähialueidensa kriisien ratkaisemiseksi ja ihmisten olojen parantamiseksi lähtömaissa.

Suomeen kaavaillaan täksi vuodeksi jopa 30 000 turvapaikanhakijaa. Dublinin sopimus ei käytännössä enää päde. Sen kokee Suomikin, kun pakolaisvirta kulkee Euroopan halki jatkaen Ruotsista Suomeen, joka on Euroopan ”pussinperä”.

– Euroopan maat syyttelevät toisiaan ja tekevät itsenäisiä ratkaisuja, Orpo kuvaa nykyistä – kestämätöntä tilannetta.

Uusimmat
MAINOS