Verkkouutiset

Vasemmalta Petteri Orpo ja Sanna Marin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Petteri Orpo pääministerin Nato-lausunnosta: Se näytti erilaiselta kannalta

Sanna Marinin mukaan hänen haastattelustaan tehtiin ylitulkintoja.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väittelivät torstaina aamupäivällä Ilta-Sanomien aluevaalitenttien sarjassa. Tilaisuuden alkuosan vei pääministeri Marinin Reutersille antama Nato-haastattelu. Video siitä on nähtävillä esimerkiksi Helsingin Sanomain uutisessa asiasta.

– Erittäin hyvä että kysyt tästä, koska tästä eilisestä haastattelusta on tehty ylitulkintoja. Haluan hyvin suoraan todeta sen, että Suomen Nato-kanta on muuttumaton. Meillä on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, mikäli näin katsomme, Sanna Marin sanoi IS-vaalitenttijälle.

– Tämän mahdollisuuden… me pidämme siitä tiukasti kiinni. Ja me teemme tämän harkinnan ja arvion ainoastaan omista lähtökohdistamme käsin, joihin ei voida ulkopuolelta vaikuttaa.

Marin sanoi todenneensa haastattelussa myös, että tällä hetkellä keskustelua Nato-jäsenyydeh hakemisesta ei käydä, ei ole käyty eikä hänellä ole tietoa että esimerkiksi kansanedustajien enemmistö kannattaisi Nato-jäsenyyden hakemista.

– Tästä näkökulmasta tuo lausunto oli ehkä pikemminkin realistinen, Marin totesi.

Hänen mukaansa emme voi ajatella, että tekisimme äkkinäisiä liikkeitä.

Petteri Orpo sanoi lukeneensa ja tulkinneensa haastattelusta eilen samoin kuin yleisesti muutenkin tehtiin, että ”näytti siltä että meidän Nato-optiomme ei ole aktiivinen ja että pääministeri otti hieman erilaisen kannan kuin meidän tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossamme”.

– Jossa nimenomaan korostetaan Nato-option aktiivisuutta ja mahdollisuutta käyttää (sitä). Varsinkin tässä ajassa, kun tiedämme miten kiristynyt Ukrainassa ja sen rajoilla on, kymmeniin vuosiin ehkä vaikein ja vaarallisin tilanne lähiympäristössämme. Silloin jos joskus tämän option pitää olla aktiivinen, Petteri Orpo sanoi.

– Mutta nyt olin kuulevinani, että pääministeri on palannut ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon linjalle, Orpo jatkoi.

Petteri Orpo painotti olevan aivan keskeinen asia, että Nato-optio on todellinen.

– Silloin se myös toimii sillä tavalla kuin on ajateltu. (Silloin) kaikki tietävät, että Suomi voi halutessaan liittoutua.

Sanna Marinilta kysyttiin, puhuiko hän tasavallan presidentin kanssa ennen haastattelua. Marin vastasi, ettei keskusteluja ollut tarvetta käydä.

Uusimmat
MAINOS