Verkkouutiset

Petteri Orpo oppositiolle: Pitäkää veronkorotusten linja hyvänänne

Rahaministerin mukaan opposition haluamat veronkorotukset ovat pois uusien työpaikkojen luomisesta ja jopa vihamielisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi eduskunnassa oppositiopuolueiden esittelemiin vaihtoehtobudjetteihin. Orpo sanoi arvostavansa niiden eteen tehtyä huolellista työtä ja niihin käytettyä aikaa ja energiaa.

– Mutta täytyy sanoa, että kyllähän nämä aikamoisia toiveiden tynnyreitä ovat, Petteri Orpo sanoi.

Hänen mukaansa on hyvä palauttaa mieleen taloudellinen tilanne. Vaikka talous on saatu hyväänkin kasvuun ja pää pysyy pinnalla, otetaan tänä vuonna neljä miljardia euroa uutta velkaa.

– Se on velkaa. Kun olemme nyt kasvusuhdanteen huipulla, niin tämän velkaantumisen pitäisi herättää jokaikinen tässä salissa siihen ajatukseen, että se pitää saada katkeamaan eikä ole aikaa pysyville uusille menolisäyksille kuin hyvin harkitusti. Työ ja energia pitää suunnata rakenteellisiin uudistuksiin pysyvän kasvun aikaansaamiseksi.

Rahaministerin mukaan ”veronkorotukset ovat pois talouskasvusta. Ne ovat pois uusien työpaikkojen luomisesta ja yritysten mahdollisuudesta kasvaa”.

Petteri Orpo totesi Sdp:nkin vaihtoehtobudjetista löytyvän hyvää, kun etsii. Hänen mukaansa esitykset perhavapaauudistuksesta ja varhaiskasvatusmaksuista ovat oikeansuuntaisia. Myös pieni- ja keskituloisten verotusesitys on hallituksenkin listalla.

Vihreitä ministeri kehui rohkeudesta ja linjakkuudesta, mutta sanoi tuottoarvioiden olevan epävarmalla pohjalla.

PS:n nostama pk-yrittäjien asema on hänen mukaansa tärkeä.

Vasemmistoliiton Petteri Orpo sanoi olevan johdonmukainen. Puolue kertoo rehellisesti, että heidän varjobudjettinsa perustuu veronkorotuksiin.

– Se on johdonmukainen linja, ja saatte sen pitää hyvänänne, Orpo totesi.

Tämän jälkeen Petteri Orpo hämmästeli erityisesti Sdp:n varjobudjettia. Sen teema on ”kasvu kuuluu kaikille”, ja jos se toteutettaisiin, ei Orpon mukaan kasvu kuuluisi kenellekään.

– Erityisesti vasemmisto-opposition vaihtoehdot ovat kuin joulupukin kontti. Kaikkea mukavaa ja lisää kaikille, ja aina joku muu maksaa, Orpo sanoi.

– Juuri kun olemme päässeet kasvuun kiinni, niin mikä on teidän vastauksenne? Esitätte verotuksen kiristämistä yli 900 miljoonalla eurolla. Suurimmat maksajat ovat rehelliset suomalaiset yrittäjät.

– Tämäkö on sitä teidän suklaatanne yrittäjille? Ei siltä kuulosta. Verottamalla te tukahdutatte yrittäjät hengiltä ja tukahdutatte samalla meidän orastavan talouskasvumme.

Valtiovarainministeri pyysi ajattelemaan, mitä Sdp:n esittämä uusi rahoitusvero tarkoittaisi.

– Luuletteko että Nordea olisi tehnyt päätöksen tulla Suomeen tämän jälkeen? Haluatteko te hätistää muutkin pääkonttorit ja yritykset pois Suomesta tällä vihamielisellä politiikallanne?

Petteri Orpon mukaan kirsikkana kakun pällä Sdp esittää ”ei Sammon,vaan Sitran ja Suomen pankin ryöstämistä”.
– Suomen itsenäisyyden juhlavuonna rahat syömävelkaan! Ei siinä tase paljon töitä tee.

Virtuaalirahaa kolmeen kertaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi arvelleensa jo vastaavassa viime vuoden puheenvuorossaan, että varmaankin Sitra nähdään myös tänä vuonna opposition budjeteissa.

– Ja kyllä! Siellä se taas on. Suomi 100 -hengessä Sitran taseesta 355 miljoonaa ja Suomen Pankista 70 miljoonaa. Varsinaista virtuaalirahaa: sen voi käyttää kolmeen kertaan samaan kohteeseen. Saa nähdä onko se myös ensi vuonna samalla paikalla, Juha Sipilä totesi oppositiolle.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti eduskunnan debatin vaihtoehtobudjeteista vastaamalla Orpolle ja Sipilälle. Hän vastasi esiin nostettuun Sitran rahoihin. Ne on hänen mukaansa heidän esityksessään tarkoitettu kasvun vahvistamiseen kertaluonteisina erinä esimerkiksi homekouluihin ja infran rakentamiseen.

– Kyllä tämä raha on paljon paremmassa tuotossa kuin tuolla JP Morganin Lontoon rahastossa, sata miljoonaa euroa siellä. Se vahvistaa vain ulkomaalaisten taloutta, ei suomalaista taloutta. Se raha tulee paljon parempaan käyttöön sillä, että se otetaan kotimaisiin kasvuinvestointeihin ja ennakoitavaan terveydenhuoltoon, Antti Rinne sanoi.

Rinne sanoi, että taseet pitää laittaa käyttöön ja parasta on käyttää niitä kotimaassa kasvun vahvistamiseen.

– Ei yhdysvaltalaisten rahastojen vahvistamiseen!

Toisena asiana Antti Rinne totesi valtiovarainministerille, että Sdp:n vaihtoehtobudjetissa on nimenomaan pienille ja keskisuurille yrittäjille vahvuuksia. Rinne mainitsi 30 miljoonan euron arvoisen alv:n alarajan nostamisen ja 20 000 euron verovähennyksen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

– Hallituksen vaihtoehto yrittäjille tarkoittaa rikkaiden, hyvätuloisten yrittäjien apteekkarivähennysten mallisia vähennyksiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)