Verkkouutiset

Petteri Orpo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Petteri Orpo: Koronajohtamiseen on saatava ryhtiä ja maalaisjärkeä

Kokoomusjohtaja kysyy, miksi koronapolitiikka on ollut syksystä asti reaktiivista ja hidasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa hallitukselta ryhtiliikettä ja selkeyttä koronajohtamiseen. Hänen mukaansa kyse on viime kädessä maan johtamisesta.

– Valtioneuvostolla ja pääministerillä on ratkaisun avaimet, mutta niitä tunnutaan pyörittelevän käsissä, Petteri Orpo kirjoittaa blogissaan.

– Kiristynyt koronatilanne osuu meihin kaikkiin. Kärsijöitä ovat etenkin terveyspalveluitaan odottavat ihmiset, yrittäjät sekä nuoret ja lapset. Erittäin kovilla on myös hoitohenkilöstö.

– Oleellista on säilyttää ihmisten terveys, terveydenhuoltojärjestelmän toimintakyky, yhteiskunnan vakaus sekä talouden dynamiikka riippumatta variantista, Orpo toteaa.

Orpon mukaan hallitus on ulkoistanut päätöksenteon koronatoimista sosiaali- ja terveysministeriölle ja aluehallintavirastoille.

– Koronaministerityöryhmää johtaa pääministerin sijaan sosiaali- ja terveysministeri. Ministeri (Krista) Kiuru yrittää puskea tavoitteitaan läpi julkisuuden avulla. Näin ministeriö ei voi toimia, Orpo toteaa.

– Kysymys kuuluukin: miksi koronapolitiikka on ollut syksystä asti reaktiivista ja hidasta?

Kokoomusjohtajan mukaan koronavirus kuormittaa nyt sairaaloita ja terveyspalveluita, mikä vaarantaa palveluiden toimivuuden ja saatavuuden.

– Mielivaltaiselta näyttävä ja sekava koronajohtaminen ei herätä luottamusta palveluita odottavissa nuorissa, perheissä, eläkeläisissä tai yrittäjissä.

Terveydenhuollon lisäksi pahentunut koronatilanne on ajanut monet alat ahtaalle.

– Välttämättömät päätökset tulisi pystyä perustelemaan faktoilla. Samalla niiden tulisi olla erittäin tarkkarajaisia. Nyt perustelut ontuvat, Orpo kirjoittaa.

– Niin ravintola- ja kuntosaliyrittäjät kuin matkailuyrittäjät sekä kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat historiallisessa ahdingossa. Yrityksissä on kyse yksittäisten ihmisten koko elämäntyöstä sekä työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulosta.

– Hallituksen koronajohtaminen kaipaa nyt ryhtiliikettä.  Yhtenäiset, selkeästi perustellut sekä tarkoituksenmukaiset toimet ja viestit ovat avainasemassa, kokoomusjohtaja toteaa.

Kokoomus esittää koronapassin muuttamista puhtaasti rokotepassiksi, jolloin negatiivinen testi ei enää riittäisi esimerkiksi ravintolaan tai yleisötapahtumiin pääsemiseksi.

– Palveluiden järjestäminen on turvattava kunnioittaen samalla yrittäjien elinkeinovapautta. Kokoomus on tässä työssä mukana.

Uusimmat
MAINOS