Verkkouutiset

Petteri Orpo: Kokoomus haluaa hoivatakuun, ei ”jotakin desimaalia” lakiin

Kokoomuksen puheenjohtajan mielestä vanhuksen hoitamatta jättämisestä pitää sanktioida lujasti.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mielestä lakiin täytyy kirjata se, että jokainen saa tarvitsemansa hoidon.

– Me haluamme vahvistaa vanhuspalvelulakia niin, että ihminen saa riittävän hoivan ja hoidon eli että on hoivatakuu. Mutta meidän mielestämme se ei ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali, koska ihminen ei ole desimaali, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Petteri Orpon mukaan hoitajamitoituksen täytyy lähteä ihmisen henkilökohtaisesta hoidon tarpeesta ja laadusta.

– Näiden tulee olla hoitajamitoituksen ja hoivan tason kriteerit, ei jokin kaavamainen desimaaliluku.

Muut puolueet haluavat kirjata lakiin hoitajamitoituksen. Demokraatin selvityksen mukaan useimpien mielestä mitoituksen pitäisi olla vähintään 0,5 hoitajaa per vanhus.

Orpo kehottaa laittamaan jäitä hattuun, sillä hänen mukaansa puolueet ovat samalla asialla.

– Koska näin on, ehdotan, että tätä pitäisi katsoa yhdessä, koska meillä on kohta vaalikauden taitekohta. Katsotaan tätä yhdessä, työskennellään parlamentaarisesti ja haetaan pohjaa seuraavan hallituksen työskentelylle, jossa yhteiseen huoleen eli suomalaisten vanhusten hoitoon löydetään ratkaisu, Orpo ehdotti.

Orpo sanoi, että häntä raivostuttaa se, jos annetaan yhteiskunnan varoja ja tehtävänä on huolehtia vanhuksista, niin sitä laiminlyödään ja käytetään yhteiskunnan varoja väärin.

– En hyväksy sitä, että yritys tekee voittoa jättämällä vanhuksen hoitamatta. Lailla pystytään tekemään paljon, mutta siellä missä laki loppuu, alkaa yhteiskuntavastuu ja yrityksen vastuu. Jos ei sitä vastuuta kanna ja jättää meidän vanhuksen hoitamatta tai rikkoo sopimusta, se pitää sanktioida niin lujaa, että tuntuu. Ottaa rahat pois tai jos laiminlyönnit jatkuu, otetaan toimilupa pois, Orpo linjasi.

KORJAUS 31.1.2019 kello 16.31: Tarkennettu muiden puolueiden haluavan hoitajamitoitukseksi vähintään 0,5 hoitajaa 0,7 sijaan.

Uusimmat
MAINOS