Verkkouutiset

Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa tiistaina. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Petteri Orpo: Demarit eivät tätä ymmärrä

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan SDP sekoittaa tuottavuuden parantamisen, tehokkuuden ja leikkaamisen keskenään.

Eduskunnan täysistunnossa tiistaina käsiteltiin hallituksen esittämää valtion lisätalousarviota. SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman sanoi yllättyneensä soteen liittyvästä keskustelusta.

– Tässä viime aikoina on keskusteltu hieman siitä, pitääkö terveydenhuollosta leikata vai ei, ja näyttää siltä, että tämäkin 500 miljoonaa tälle vuodelle käyttöön saa laajasti tukea. Edustaja (Sari) Sarkomaa totesi: ”Me emme leikkaa terveydenhuollosta”. Tämä oli tärkeä uutinen, erittäin tärkeä uutinen, koska ymmärsin, että kokoomuksen ensi vaalikauden talousohjelmassa oli miljardin euron säästö hyvinvointialueilta, Antti Lindtman sanoi.

Antti Lindtman. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Antti Lindtmanille, että ”tuottavuuden parantamisella, tehokkuudella ja leikkaamisella on iso ero”.

– Sitä eivät demarit ymmärrä, kokoomuksen Sari Sarkomaa totesi väliin.

– Niin, demarit eivät tätä ymmärrä, mutta sillä on vissi ero, Petteri Orpo jatkoi.

Orpo kysyi valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk.), miltä soten rahoitus loppuvuoden osalta ja tulevina vuosina näyttää.

– Meidän väkemme ikääntyy, ja kustannukset tulevat nousemaan, ja kuten teidän omistakin papereistanne näkee, tämä sote-järjestelmä, joka on laadittu ja hyväksytty, ei tule vähentämään kuluja vaan se tulee perusuraan nähden lisäämään kuluja merkittävästi. Pärjäämmekö me ilman sitä, että tuottavuutta parannetaan ja otetaan käyttöön uusia tapoja hoitaa tehokkaammin ihmisten palveluja, Petteri Orpo kysyi.

– Voisitteko ihan kertoa, miltä se ennuste näyttää ja saadaanko ne rahat riittämään? Ja voitteko kertoa demareille, että ei riitä, jos ei tehdä uudistuksia, Orpo pyysi.

Annika Saarikko ei puheenvuorossaan vastannut näihin kysymyksiin. Hänen mukaansa korkomenojen kasvu noin miljardilla on ”myös viesti siitä, että valtiovarainministeriön omatkaan ennusteet eivät nähneet kehitystä näin nopeaksi ja korkeaksi. Siksi tätä (budjettia) on korjattava ylöspäin”.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan kysymys kuuluu, mitä johtopäätöksiä hallitus on tehnyt tästä yli miljardin pakollisesta uudesta menotasosta.

– Ministeri Saarikko sanoo, että ”mistä te kokoomus tästä paketista säästäisitte”. (Mutta) miksi rajoittaisimme säästökohteet tähän pakettiin? Eikö hallitus todellakaan saa puuttua mihinkään muuhun kuin juuri niihin kohteisiin, jotka nyt sisältyvät tähän lisäbudjettiin, Zyskowicz ihmetteli.

Uusimmat
MAINOS