Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Veronmaksajien rahat turvattava

EU:n erillisvirastoille myönnettyjen varojen käytön tulee kokoomusmepin mukaan olla säännönmukaista.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) on parlamentin pääneuvottelija EU:n erillisvirastojen vuoden 2017 vastuuvapausmenettelyssä. Menettely on olennainen osa EU:n toiminnan läpinäkyvyyden ja veronmaksajien rahojen demokraattista valvontaa.

Talousarvion valvontavaliokunta päättää kantansa vastuuvapauksien myöntämiseen keskiviikkona 20. helmikuuta.

− 32 erillisviraston varojen käytön tarkastelussa on selvää, että eurooppalaisten veronmaksajien rahat on turvattava. 72 prosenttia EU-virastojen rahoituksesta on peräisin suoraan EU-budjetista, joten virastoille myönnettyjen varojen käytön on oltava sääntöjenmukaista, Sarvamaa sanoo tiedotteessan.

Hän ehdottaa vastuuvapauden myöntämistä tilintarkastustuomioistuimen raportin pohjalta vuodelle 2017 kaikille virastoille tilikirjojen laillisuuden ja säännönmukaisuuden osalta.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolle, EASO:lle, esitetään vastuuvapauden lykkäämistä johtuen epäsäännönmukaisuuksista viraston budjetin täytäntöönpanossa.

− Turvallisuus ja maahanmuutto ovat nousseet eurooppalaisen prioriteettilistan kärkeen pysyvästi. Turvapaikkajärjestelmän tehokkuus on taattava, ja siksi yhteisten varojen väärinkäyttöön on tartuttava järein keinoin. Se on meidän kaikkien etu, Sarvamaa sanoo.

− Vastuuvapauksien myöntäminen on Euroopan parlamentin yksinoikeus, ja siitä on vuosien varrella tullut tärkeä työkalu EU-rahojen käytön tarkistamiselle.

Parlamentti myöntää, lykkää tai hylkää vastuuvapaudet instituutioiden ja virastojen budjetin käytöstä tietyn tilikauden ajalta. Vastuuvapauden myöntämisen jälkeen kyseessä olleen tilikauden asioihin ei enää palata ilman erityistä syytä. Euroopan parlamentti tarkistaa erillisvirastojen lisäksi muun muassa komission ja itse parlamentin budjetin käytön.

Uusimmat
MAINOS