Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Väärinkäytökset Romaniassa tuomittava

Romanian tilanne on todella huolestuttava, sanoo Petri Sarvamaa.

Euroopan parlamentti äänestää Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenten valinnasta tänään Strasbourgissa. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) on EPP-ryhmän pääneuvottelija tilintarkastustuomioistuimen romanialaisen ja kroatialaisen jäsenen valintaprosessissa. Hänen johdollaan EPP-ryhmä äänestää Romanian ehdokkaan nimittämistä vastaan.

– Romanian tilanne on todella huolestuttava. Maan hallitus on viime aikoina rikkonut räikeästi oikeusvaltioperiaatetta ja muita EU:n perussopimuksen mukaisia arvoja. Emme voi hyväksyä Romanian oikeuslaitokseen kohdistuvaa poliittista painostusta, tuomareiden ja syyttäjien riippumattomuuden heikentämistä sekä hallituksen järjestelmällisiä yrityksiä muuttaa maan rikoslakia korruption laillistamiseksi. Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta lipsumista ei voida sallia, Sarvamaa sanoo.

EU-parlamentin talousarvion valvontavaliokunta äänesti Romanian varapääministeri Viorel Stefanin ehdokkuutta vastaan jo viime viikon maanantaina, johtuen tilintarkastustuomioistuimen jäseniltä vaadittavan riippumattomuuden puutteesta.

– Tilintarkastustuomioistuimen on oltava talousarviota valvovana elimenä täysin poliittisesti riippumaton. Meidän on voitava luottaa, että jäsenmaita edustavat jäsenet sitoutuvat kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta ja veronmaksajien etujen valvontaa, Sarvamaa korostaa.

Tilintarkastustuomioistuin tarkastaa EU-varojen käytön sääntöjenmukaisuuden ja raportoi mahdollisista laittomuuksista EU:n petoksentorjuntavirastolle.

– Olen parlamentin pääneuvottelija budjettilakiesityksessä, jonka avulla voitaisiin tulevaisuudessa katkaista jäsenmaan EU-rahoitus, mikäli se rikkoo oikeusvaltioperiaatetta. Oikeusvaltioperiaatteesta piittaamattoman hallituksen rahankäyttöön ei voida luottaa, ja se on altis esimerkiksi korruptiolle, petoksille ja oman edun tavoittelulle. Tämän olemme valitettavasti Romanian tapauksessa jo nähneet, Sarvamaa toteaa.

– Jos jäsenvaltio haluaa rakentaa yhteiskuntaa EU-rahalla, sen täytyy noudattaa oikeusvaltion perussääntöjä. Myös tilintarkastustuomioistuimen jäsenen on oltava täysin poliittisesti riippumaton. Euroopan parlamentin kanta tilintarkastustuomioistuimen kandidaattien valinnassa on äärimmäisen tärkeä, vaikka viimeinen sana onkin ministerineuvostolla, Sarvamaa sanoo.

Uusimmat
MAINOS