Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Puolan ja Unkarin uhkauksiin ei taivuttu

Puola ja Unkari saivat julistuksensa, jotta voivat näyttää voittajilta sisäpolitiikassa, toteaa europarlamentaarikko.

Europarlamentaarikko ja EU:n oikeusvaltiolain pääneuvottelija Petri Sarvamaa (kok.) mukaan Eurooppa-neuvoston alustavat huippukokouspäätelmät mahdollistavat toimivan oikeusvaltiomekanismin hyväksymisen ensi viikolla Euroopan parlamentissa.

– Neuvoston alustavissa päätelmissä esitetään lain kylkeen laadittavaa julistusta. Kuitenkaan julistuksella ei ole suoraa sitovaa laillista vaikutusta lain noudattamiseen, minkä vuoksi sitä voi pitää vain neuvoa antavana. Neuvoteltuun oikeusvaltiomekanismin tekstiin itsessään ei puututa, mikä on voitto Euroopan parlamentille, eurooppalaisille ja kaikille oikeusvaltion puolustajille, Sarvamaa sanoo.

Hänen mukaansa Puola vaati vielä keskiviikkona itse oikeusvaltiotekstin muokkaamista. Lopulta Saksan puheenjohtajuuskausi ei kuitenkaan taipunut tähän, ja Puola ja Unkari suostuivat julistukselliseen lisädokumenttiin.

– Puola ja Unkari saivat julistuksensa, jotta voivat näyttää voittajilta sisäpolitiikassa. Sen sijaan todellista vaikutusta lain sisältöön sillä ei ole. Näin ollen oikeusvaltiomekanismi voidaan hyväksyä ensi viikolla Euroopan parlamentissa, jahka neuvosto sen meille lähettää. Tämän myötä Euroopan unioni saa viimeinkin aidon ja voimassaolevan lain, jolla suojellaan oikeusvaltiota, Sarvamaa sanoo.

Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstaina. Kokouksessa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Sarvamaan mukaan Suomen ja muiden oikeusvaltiomyönteisten jäsenmaiden on nyt pysyttävä vielä tiukkana ja edistettävä mahdollisimman hyvää lopputulosta.

– Kokouksessa esille tuleviin mahdollisiin heikennyksiin tai vesityksiin ei tule missään nimessä suostua, hän toteaa.

Uusimmat
MAINOS