Verkkouutiset

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP). LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Petri Sarvamaa: Puolan ja Unkarin kanssa on toimittava nopeasti

Kokoomuksen europarlamentaarikon mukaan oikeusvaltioperiaate on iso kysymys EU:n uskottavuuden kannalta.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) patistaa Euroopan komissiota toimimaan nyt nopeasti oikeusvaltiomekanismin toimeenpanossa.

– Meidän (parlamentin) viesti komissiolle on, että nyt täytyy toimia nopeasti. Nyt ei voi käynnistää uutta kelloa enää tästä. Aika loppui jo kauan aikaa sitten, Sarvamaa sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Euroopan unionin tuomioistuin kumosi keskiviikkona Puolan ja Unkarin valitukset koskien oikeusvaltiomekanismia, jolla sidotaan EU:n varat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Unkari ja Puola valittivat tuomioistuimeen pian sen jälkeen, kun laki EU-rahojen katkaisusta niiltä jäseniltä, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta, oli astunut voimaan.

Sarvamaa toimi lain pääneuvottelijana Euroopan parlamentissa. Hänen mukaansa komissio olisi voinut toimia jo viime lokakuussa, mutta se päätti odottaa tuomioistuimen ratkaisua.

– Jos komissio olisi silloin käynnistänyt budjettilain toimeenpanon, me olisimme ihan eri tilanteessa, Sarvamaa sanoo.

Nyt lain toimeenpanoa vaikeuttaa muun muassa Venäjän sotilaallinen painostus Ukrainassa sekä Unkarin parlamenttivaalit, jotka pidetään ensi huhtikuussa. Sarvamaan mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orban tulee käyttämään komission lähettämää notifikaatiota vaaleissa.

– Jos muutamaa viikkoa ennen vaaleja tulee nootti Budapestiin, Orban käyttää asiaa hyväkseen vaalien alla, mutta en usko, että komissio tulee tämän takia viivyttelemään, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan komission notifikaatio lähtee todennäköisesti ensin Unkarille, koska sen kohdalla on helpompi osoittaa yhteys EU:n budjetin varojen käytön ja oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen välillä.

– On mielenkiintoista nähdä, jos komission notifikaatio menee ensin Unkariin, aikooko Puolan hallitus yhä jatkaa tätä peliä. Heillä on mahdollisuus lähteä kääntämään tätä sivua ja peruuttaa pari päätöstä taaksepäin, Sarvamaa sanoo.

Europarlamentaarikon mukaan oikeusvaltioperiaate on iso kysymys EU:n uskottavuuden kannalta. Sarvamaa näkee Unkarin ja Puolan toiminnassa yhtäläisyyksiä Venäjän ja muiden autoritaaristen maiden kanssa.

Hänen mukaansa Venäjä, Puola ja Unkari yrittävät koko ajan maksimoida sen, mitä kaikkea ne voivat “ottaa kaupan hyllyltä ja kävellä ulos maksamatta”.

– Komissio on tässä se vartija kaupassa, jonka pitäisi tarttua kädestä kiinni ja tarkistaa, että mitä kaikkea siellä kassissa on, Sarvamaa sanoo.

LUE MYÖS: 
Tuomioistuin hylkäsi Puolan ja Unkarin valitukset – EU:n sanktiot voidaan ottaa käyttöön

Uusimmat
MAINOS