Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: On tehtävä tietoinen päätös ruoantuotannon ylläpitämisestä

Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Petri Sarvamaan (kok.) mukaan Suomen täytyy olla valmis tekemään tietoinen päätös ruoantuotannon ylläpitämisestä.

– Ruoantuottajien onneton asema täytyy ratkaista pysyvästi. Jotta tähän päästäisiin, pitäisi olla yhteinen näkemys asian tärkeydestä, Petri Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa EU:n yhteinen maatalouspolitiikka nimenomaan mahdollistaa maatalouden harjoittamisen myös pohjoisissa oloissa. Mutta ratkaisevaa on kansallinen tahto ja rahallinen panostus.

– Koska ruoan tuottaminen on meidän leveysasteillamme, kulurakenteellamme, verotuksellamme, säädöksillämme ja kaupan keskittymisellämme markkinaehtoisesti mahdotonta, täytyy Suomen tehdä tietoinen valinta: jos kotimainen ruoantuotanto halutaan säilyttää, siitä pitää olla valmis maksamaan hinta, Sarvamaa toteaa.

Hänen mukaansa valitettavasti myös päättäjissä on liian paljon heitä, joille suomalaisen maatalouden tulevaisuus on ilmeisesti yhdentekevä asia.

Euroopan parlamentti esitti täysistunnossaan torstaina sianlihasektorin ongelmia koskevan kysymyksen komissiolle.

Sarvamaan mukaan maatalouskomissaari Phil Hogan ja koko komissio ovat osoittaneet ymmärrystä asialle, mutta ongelman pitkittyessä tarvitaan myös pitkäjänteisempiä ratkaisuja. Tähän asti käytetty varastointituki on tärkeä, muttei yksin riitä, vaan toimia tarvitaan myös muun muassa tuotantokustannusten alentamiseksi.

Sarvamaa haluaisi EU:n komission puuttuvan myös kaupan liialliseen keskittymiseen Suomessa. Europarlamentaarikko valmistelee asiasta kirjallista kysymystä komissiolle.

Lue myös: Yrittäjätulo pienenee 40 prosenttia – maatalouden kannattavuus kriisirajoilla

Uusimmat
MAINOS