Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Fossiilisista siirryttävä pois hallitusti

Mepin mielestä uusiutuviin polttoaineisiin siirtymisen tavoitteiden on oltava uskottavia.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) mukaan siirtyminen fossiilisten polttoaineiden käytöstä uusiutuviin pitää tehdä hallitusti.

Euroopan parlamentti äänestää kannastaan uusiutuvaa energiaa, energiatehokkuutta sekä energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden seurantaa koskeviin ehdotuksiin keskiviikkona 17. tammikuuta.

Petri Sarvamaan mukaan uusiutuvan energian direktiivi on niistä Suomelle merkittävin.

– Direktiivi asettaa EU:n jäsenmaille tavoitteita uusiutuvien energialähteiden käytölle. On tärkeää, että saamme neuvoteltua direktiiviin Suomelle edulliset kriteerit vaativien tavoitteiden saavuttamiseksi, ennakoi Sarvamaa tiedotteessaan.

– Tarve siirtyä fossiilisten polttoaineiden käytöstä yhä enemmän uusiutuviin on todellisuutta. Siitä ei päästä mihinkään. Se on kuitenkin tehtävä hallitusti ja tavoitteiden on oltava uskottavia. Muuten koko homma kääntyy itseään vastaan, Sarvamaa korostaa.

Uusiutuvan energian direktiivin tarkoitus on omalta osaltaan edistää Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Sarvamaan mukaan parlamentin sisäisissä neuvotteluissa on ajoittain esitetty direktiiviin epärealistisia ilmastotavoitteita.

– Meillä on tällä hetkellä kuitenkin pääosin hyvä kompromissi EPP:n, liberaalien ja sosialistien kanssa. EPP on tehnyt sen eteen lujasti töitä. Kompromissin pitävyydestä on pidettävä huolta aivan äänestykseen asti ja taivuteltava viimeisetkin epävarmat äänet, Sarvamaa painottaa.

– Suomen kannalta biopolttoaineiden kestävyyskriteerit ja uusiutuvien polttoaineiden käyttö liikenteessä ovat merkittäviä kysymyksiä. Molemmissa pitää tehdä kestäviä ratkaisuja. Teollisuudelle on annettava riittävästi aikaa sopeutua ja innovoida.

Sarvamaan mukaan esimerkiksi kehittyneiden biopolttoaineiden raaka-ainelistan pitää olla riittävän laaja ja mahdollistaa teknologinen kehitys.

– Puun osien ja sivuvirtojen kestävän käytön jatkuvuus on myös varmistettava siellä, missä se on taloudellisesti ja ekologisesti järkevää.

Sarvamaa oli mukana pöytäämässä muutosehdotuksia direktiiviin parlamentin ympäristövaliokunnan käsittelyssä.

– Toivon, että täysistunnon kanta ja myöhemmin kolmikantaneuvotteluissa saavutettava lopullinen tulos liittyen bioenergian kestävyyskriteereihin yhdessä LULUCF-asetuksen kanssa antaa mahdollisuuden metsien järkevään hyödyntämiseen.

– Monipuolinen sekoitus energianlähteitä mahdollistaa biopolttoaineiden osuuden kasvattamisen, energiatehokkuuden lisäämisen ja energiaomavaraisuuden turvaamisen samaan aikaan.

Uusimmat
MAINOS