Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: EU:n kyettävä perustelemaan kultaiset kädenpuristukset

Kokoomusmeppi haluaa selvittää EU:n siirtymäkorvaukset.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sai Euroopan parlamentin budjettivalvontavaliokunnassa läpi vaatimuksensa teettää laaja selvitys EU:n toimielinten korvauskäytännöistä.

Sarvamaa toimii valvontavaliokunnassa parlamentin suurimman poliittisen ryhmän EPP:n ryhmänjohtajana.

EU maksaa entisille poliittisille johtajilleen runsaskätisesti korvauksia, vaikka kyseiset henkilöt toimistaan poistuessaan siirtyisivät välittömästi uusiin, hyväpalkkaisiinkin tehtäviin. Valvontavaliokunnan tilaaman tutkimuksen tarkoitus on ennen kaikkea selvittää minkälaisia taloudellisia etuuksia nämä poliittiset johtohahmot saavat jättäessään tehtävänsä, ja millä ehdoilla.

– Siirtymäkorvaukset ovat aiheuttaneet jäsenvaltioissa kirpeää keskustelua. Mielestäni EU:n on itse kyettävä avaamaan nämä korvaukset ja niiden perusteet kansalaisille. Siksi esitin parlamentissa laajaa tutkimusta siirtymäkorvauksista, Sarvamaa toteaa tiedotteessaan.

Muhkeista korvauksista pääsevät meppien lisäksi nauttimaan muun muassa EU-komissaarit ja EU-pankkien johtajat. Komissaareilla ja pankinjohtajilla siirtymäkorvaukset saattavat parhaimmillaan nousta yli kymmeneen tuhanteen euroon kuussa ja niitä voidaan maksaa jopa kolmen vuoden ajan normaalin palkan ohella.

– Kukaan ei voi ymmärtää ja hyväksyä menettelyä, jossa poliittiseen tehtävään valitulle henkilölle maksetaan jopa satojen tuhansien eurojen korvaukset sen jälkeen, kun tämä on luopunut tehtävästä. Erityisesti silloin, kun palkka alkaa juosta heti uudelta työnantajalta, on tällaisten korvausten maksaminen eurooppalaisten veronmaksajien ryöstämistä.

Budjettivalvontavaliokunta esittelee tutkimuksen tulokset syksyn aikana. Tulosten pohjalta Sarvamaa tulee ajamaan muutoksia EU:n siirtymäkorvauskäytäntöihin. Ensimmäisenä askeleena hän aikoo vaatia uudistuksia valvontavaliokunnan valmistelemassa komission vastuuvapausmietinnössä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)