Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Brexit voi vaarantaa Pohjois-Irlannin rauhan

Europarlamentaarikko huomauttaa, että Irlannin läpi kulkeva raja heikentäisi eri yhteisöjen vuorovaikutusta.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok./EPP) mukaan Brexit voi heikentää Britannian kansainvälistä ja taloudellista asemaa.

– Brexit astuu voimaan maaliskuun 29. päivä kello 23. Mitä lähemmäs ajankohta on tullut, sitä tarkemmin on selvinnyt, kuinka onneton asia ero onkaan. Lukemattomat taloudellisia vaikutuksia selvittäneet laskelmat ennustavat Iso-Britannian talouskasvun hidastuvan, Sarvamaa kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

– Hidastuminen johtuu uusista tullimaksuista, rajoituksista tavaroiden, ihmisten, pääoman ja palveluiden rajat ylittävään liikkuvuuteen sekä maassa noudatettavaan lainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyvästä epävarmuudesta.

Sarvamaa toteaa, että valtion verotulojen vähentyminen voi hyvinkin kumota EU-jäsenmaksun poistumisesta koituvat säästöt.

– Julkisiin palveluihin, kuten terveydenhuollosta vastaavalle NHS:lle, ei ole luvassa lisää rahaa. Briteissä koulutukseen tehdyt leikkaukset ja uudet rajoitukset työvoiman liikkuvuudelle aiheuttavat luultavasti pulaa ainakin sairaanhoitajista.

Myös Pohjois-Irlannin rauhanprosessi voi olla vaakalaudalla.

– Tulevaisuudessa EU:n ulkoraja kulkisi Irlannin saaren läpi, mikä rajoittaisi vapaata liikkuvuutta ja vuorovaikutusta yhteisöjen välillä. Se ei ole omiaan lisäämään kovalla työllä saavutettua protestanttien ja katolilaisten herkkää yhteisymmärrystä, Sarvamaa sanoo.

– Mutta jos EU:n ulkoraja ei käytännössä kulje Irlannin saaren läpi, kulkee se Pohjois-Irlannin ja muun Yhdistyneen kuningaskunnan välillä. Rajakysymys onkin yksi tärkeimmistä sekä Iso-Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa että brittien sisäpolitiikassa, mutta myös tavallisille saarivaltion ja Irlannin kansalaisille.

Uusimmat
MAINOS