Verkkouutiset

Perussuomalaisten nuorten uskotaan hajoavan – ”tilanne kaoottinen”

Uuden nuorisojärjestön perustamisesta on puhuttu jo vuosia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

PS-nuorten sääntömuutosta koskeva äänestys uhkaa hajottaa nuorisojärjestön kahtia. PS-nuoret äänestää lauantaina Tampereella sääntömuutoksesta, jonka mukaan nuorisojärjestön jäsenyys edellyttäisi jatkossa puolueen jäsenyyttä.

Verkkouutiset näki keskustelun WhatsApp-ryhmästä, johon kuului usean piirin puheenjohtajistoa, entisiä järjestön työntekijöitä sekä järjestön edustajiston ja hallituksen jäseniä. Ryhmästä arvioidaan olevan ”erittäin todennäköistä” ettei sääntömuutos mene läpi. Tämä johtuu siitä, että sääntöjen muuttaminen vaatii järjestön sääntöjen mukaan vähintään kahden kolmasosan enemmistön hyväksynnän.

Kokoukseen osallistuvista noin 50 arvioidaan kannattavan sääntömuutosta ja 30 vastustavan. Jakolinja kulkee aktiivien mukaan ”meidän perussuomalaista linjaa kannattavien” ja ”kansallismielisiksi etnoiksi” julistautuvien välillä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos on ilmoittanut puolueen olevan valmis katkaisemaan yhteistyön ja sitä myötä myös rahoituksen, jos sääntömuutos ei mene läpi. Tämä tarkoittaisi aktiivien mukaan nuorisojärjestön perustamista uudelleen – siis myös uuden puheenjohtajan ja hallituslaisten valitsemista.

Uuden järjestön perustamisesta on puhuttu noin 50 aktiivin kesken. Asia on ollut pöydällä jo vuodesta 2017, jolloin nuorisojärjestö erotti jäseniä etnonationalististen mielipiteiden vuoksi. Tapahtumat johtivat järjestön jakautumiseen kahtia.

Etnonationalistiksi itseään julkisesti kutsuvia henkilöitä on nuorisojärjestössä ryhmän mukaan kymmenestä viiteentoista, hiljaisia hyväksyjiä muutamia kymmeniä. PS-nuorten oman ilmoituksen mukaan järjestössä on noin 2200 jäsentä.

”Viimeinen naula arkkuun”

PS-nuorten 2. varapuheenjohtajan Toni Jalosen fasismipuheisiin ja eroon liittynyt kohu toimi perussuomalaista linjaa kannattavien mukaan ”naulana arkkuun” lopulliselle kahtiajaolle. Nyt oltaisiin valmiita avaamaan julkisuuteen, mikä nuorisojärjestön todellinen tila on.

Tiistai-iltana järjestön 2. ja 3. varapuheenjohtaja erosivat. Aiemmin omalla nimellään haastatteluja antaneet aktiivit ilmoittavat, että sitaatit eivät enää ole käytettävissä. WhatsAppiin perustettu ryhmä poistettiin.

– Haastatteluja voidaan antaa yksityisesti.

Nimettömänä pysyttelevä PS-nuorten piirijohtaja kertoi keskiviikkona, että kommentteja ei enää anneta.

– Tämä on niin kaoottinen tämä tilanne. Varmaan jätän tämän tähän.

– Sovittiin, ettei lähdetä enää enempää kommentoimaan. Ei pahenneta tilannetta entisestään.

Perussuomalaista linjaa kannattavat kertovat toivovansa, että järjestö irtisanoutuisi julkisesti ”fasismista, natsismista ja etnonationalismista”. Näille ei aktiivien mukaan ole minkäänlaista sijaa järjestössä.

– Nämä aatteet ovat uhka demokratialle ja rationaaliselle maahanmuuttokritiikille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)