Verkkouutiset

Pertti Salolainen: Brexit vaarantaisi EU:n tulevaisuuden – kansanäänestystä siirrettävä

Kansanedustaja Pertti Salolaisen mielestä Ison-Britannian pitäisi harkita EU-kansanäänestyksen siirtämistä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen mielestä Ison-Britannian kansanäänestyksen liepeille on kertynyt paljon uusia arvaamattomia rasitteita, jotka perustelisivat kansanäänestyksen siirtämistä.

Salolaisen mukaan hallitseva konservatiivinen puolue on paljon vakavammin hajalla kuin alun perin oli arveltavissa ja lisäksi jäsenyyttä puoltavan leirin johtajan, pääministeri David Cameronin asema on heikentynyt Panama-papereiden aiheuttaman kohun myötä.

– Kysymys ei todellakaan ole vain Britanniasta, vaan siitä, että Brexit vaarantaisi koko EU-alueen tulevaisuuden ja saattaisi johtaa jäsenmaiden lisääntyviin vaatimuksiin yhteistyön kustannuksella, Salolainen sanoo.

Salolaisen mielestä tärkeä on myös kysymys TTIP-vapaakauppasopimusneuvotteluista, joissa EU:n asema heikkenisi. Yhdysvallat on jo vakavasti varoittanut Iso-Britanniaa erosta.

Erolla olisi myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen ulottuvuutensa, sillä Britannia on EU:n vahvin sotilasvoima. Salolainen muistuttaa, että EU on alun perin perustettu vahvaksi Euroopan rauhanjärjestelmäksi.

– On outoa, että Britannia, joka on kärsinyt järkyttäviä menetyksiä kahdessa maailmansodassa, on nyt unohtamassa Euroopan yhtenäisyyden merkityksen. Venäjä puolestaan olisi hyvin mielissään heikkenevästä ja hajanaisesta EU:sta.

Salolainen arvelee, että kaikki britit eivät ole välttämättä tietoisia niistä Euroopan laajuisista riskeistä joita äänestykseen liittyy.

– Muilla EU:n kansalaisilla on täysi oikeus olla huolissaan tästä kehityksestä. On olemassa hyvät perusteet äänestyksen lykkäämiselle.

Uusimmat
MAINOS