Verkkouutiset

Perjantai-iltana taivaalla näkyy punainen verikuu

Täydellinen pimennys alkaa perjantaina kello 22.30, jolloin Kuu kulkee kokonaan Maan täysvarjoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämän viikon perjantaina on tiedossa täydellinen kuunpimennys, jonka voi havaita sään salliessa koko maassa. Yhden tunnin ja 43 minuuttia kestävä pimennys on vuosisadan toiseksi pisin.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, jolloin Kuu on Aurinkoon nähden vastakkaisella puolella maapalloa. Kuu pimenee, kun se on hetkellisesti radallaan Maan varjossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Maan ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle, mikä värjää sen punertavaksi. Perjantain ja lauantain välisenä yönä nähtävän pimennyksen näyttävin osa on harvinaisen pitkä, sillä Kuu kulkee hyvin läheltä Maan varjon leveintä keskilinjaa.

Pimennys kestää kokonaisuudessaan yli kuusi tuntia, josta Suomessa voi nähdä noin neljä ja puoli tuntia. Utsjoen korkeudella täydellistä pimennystä on tosin mahdollista seurata vain hieman yli kymmenen minuutin ajan.

Ursan mukaan Kuu nousee Suomessa taivaalle kesken pimennyksen, joten sen vähemmän näyttävät vaiheet jäävät kokonaan välistä.

Täydellinen pimennys alkaa perjantai-iltana puoli yhdeltätoista, jolloin Kuu kulkee kokonaan Maan täysvarjoon. Pimennyksen syvin hetki on kello 23.22. Kuu näyttää tuolloin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvin tumma.

Kuu alkaa lipua takaisin Maan puolivarjoon kello 0.13.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)