Verkkouutiset

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden välissä ovat vielä Turkin kanssa käytävät neuvottelut. LEHTIKUVA / AFP Johanna Geron

Pekka Haavisto Ylelle: Turkin kanssa voi mennä viikkoja

Ulkoministeri kertoo olevansa optimistinen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Turkin Nato-jäsenyydelle asettamat ehdot saadaan ratkaistua. Pikaista etenemistä ei kannata hänen mukaansa kuitenkaan odotella.

– Joitakin päiviä sitten sanoin, että tämä on ainakin päivien kysymys. Nyt voi varovaisuusmielessä sanoa, että viikkojenkin kysymys, Haavisto kertoo Yleisradiolle.

Keskustelua Nato-jäsenyydestä käydään hänen mukaansa rinta rinnan Ruotsin kanssa. Haaviston mukaan Nato on aikatauluttanut Ruotsin ja Suomen Nato-prosessit niin, että maat etenevät samaan tahtiin.

Kesäkuun lopussa pidettävä Naton huippukokous Madridissa on hänen mukaansa yksi takaraja, johon asioiden toivotaan Natossakin todennäköisesti selkiytyneen.

– Olen optimistinen, että ongelmat saadaan ratkaistua mutta aikaa voi jonkin verran mennä.

Haaviston mukaan Turkille voitaisiin esimerkiksi antaa vakuuksia siitä, että Suomi seuraa terrorismikytkentöjä myös PKK:n suuntaan entistä tarkemmin. Henkilöiden luovutuspyyntöjä ei kuitenkaan voida toteuttaa ilman oikeudellisia perusteita, vaikka kurdijärjestö PKK onkin listattu terroristijärjestöksi niin Euroopan unionissa kuin Suomessakin.

– On hyvä tehdä selväksi oikeusvaltiorakenne. Poliittisin päätöksin ei voi oikeusjärjestelmän toimintaan vaikuttaa. Tämä on meillä kiveen hakattu periaate.

Uusimmat
MAINOS