Verkkouutiset

Paula Risikko. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Opintotuki täysremonttiin

Kokoomusedustaja vaatii hallitusta uudistamaan lainsäädäntöä.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen on käynnistettävä opintotukilainsäädännön uudistus. Näin vaatii kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko.

Uudistuksessa on muun muassa arvioitava viime vuosina toteutettujen yksittäisten muutosten vaikutukset opintotukijärjestelmään, Risikko esittää.

– Opintotuen tavoitteena on mahdollistaa, että jokainen opiskelija voi niin halutessaan keskittyä täysipainoisesti päätyöhönsä – opiskeluun. Opintotukilakia on muutettu tilkkutäkkimäisesti eri hallitusten toimesta.

– Tämä on johtanut siihen, että koko tukijärjestelmä on monimutkaistunut, eikä kaikilta osin vastaa erilaisiin tilanteisiin, ex-ministeri toteaa tiedotteessaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on nostanut esille alueellisen opintolainahyvityksen. Tämä niin sanottu Norjan malli kohtelisi eri aloja epätasa-arvoisesti, Risikko huomauttaa. Kaikilta korkeakoulualoilta ei ole mahdollista työllistyä minne päin Suomea tahansa.

– Olen sitä mieltä, että opintolainahyvityksen pitää koskea kaikkia opiskelijoita samoilla kriteereillä ja että valmistuttuaan opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus valita itse asuinpaikkansa. Tärkeintä on, että valmistuneet pääsevät kiinni työelämään,  Risikko sanoo.

Mahdollisena tapana nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista ja työelämään siirtymistä Risikko pitää opintolainahyvityksen määrän korottamista.

– Kaiken kaikkiaan on tärkeää, että opintotuki osaltaan mahdollistaa opiskelijoiden keskittymisen opintoihinsa. Järjestelmän on oltava myös joustava ja mukauduttava erilaisiin elämäntilanteisiin, Risikko päättää.

Uusimmat
MAINOS