Verkkouutiset

Paula Risikko. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Paula Risikko: Koulujen juhlia voidaan järjestää kirkkosalissa

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi ratkaisussaan joulujuhlien järjestämisen kirkkosaleissa ongelmalliseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) on tyytyväinen perustuslakivaliokunnan tämän päivän kantaan koskien kirkkotilan tai muun uskonnollisen tilan käyttöä koulujen juhlia järjestettäessä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi ratkaisussaan joulujuhlien järjestämisen kirkkosaleissa ongelmalliseksi. Perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa ottaessaan kantaa torstaina oikeusasiamiehen kertomukseen vuodelta 2019.

– Perustuslakivaliokunnan kanta selkiyttää oikeustilaa. Oppilaiden yhdenvertaisuutta ja uskonnonvapautta ei loukkaa tulkinnan mukaan itsessään se, että koulun juhlatilaisuus järjestetään esimerkiksi kirkkosalissa. Olen huojentunut, että aiemmat perinteet ja toimintatavat voivat jatkua, Risikko toteaa.

Apulaisoikeusasiamies arvioi 2018 antamassaan ratkaisussaan oppilaiden yhdenvertaisuuden, uskonnonvapauden sekä julkiselta vallalta uskontojen ja vakaumusten suhteen edellytettävän neutraaliuden ja tasapuolisuuden näkökulmasta lähtökohtaisesti ongelmalliseksi koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestämisen kirkkosalissa.

– On hyvä, että perustuslakivaliokunta tulkitsee tilannetta nyt siten, että mikäli juhla itsessään ei ole tunnustuksellinen, voidaan se järjestää myös kirkkosalissa. Tällä on valtava käytännön merkitys, sanoo Risikko.

Sivistysvaliokunnan totesi lausunnossaan, että apulaisoikeusasiamiehen kanta vuodelta 2018 jätti avoimeksi kysymyksen siitä, tekeekö kirkkotila automaattisesti koulun juhlasta uskonnollisen, ellei juhlan ohjelma ole sisällöltään uskonnollinen.

– Opetushallituksen on annettava perustuslakivaliokunnan kannanoton pohjalta uudet ohjeistukset koulutuksen järjestäjille. On tärkeää, että tämä linjaus etenee myös koulutuskentän tietoisuuteen, Risikko toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)