Verkkouutiset

Patriarkka sanoo Putinin käyttäneen paholaisen työkalua

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämiehen mukaan puolitotuudet Venäjän johtajan suusta ovat pahempia kuin valheet.

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies patriarkka Filaret on arvostellut ankarasti Venäjän toimintaa Ukrainan kriisissä.

Krimiin Venäjään liittymisen johdosta antamassaan lausunnossa Filaret toteaa, että kirkon tehtävä on kertoa totuudesta ja siksi myös punnita Krimin liittämistä Venäjään ”vai pitäisikö minun sanoa Anschlussia”.

Patriarkka muistuttaa Venäjän hyökkäyksen seurauksena kuolleen ainakin ukrainalaisaktivistin Donetskissa, krimin tataarin ja ukrainalaisen upseerin Krimillä. Hänen mukaansa ”Venäjän sijoittamat ja tukemat provokaattorit kylvävät sekasortoa”, sotilaita jopa perheineen painostetaan myös asein Krimillä ja ihmisiä katoaa jälkiä jättämättä. Panttivankeudesta vapautuvat kertovat julmasta kohtelusta.

”Venäjän johto on henkilökohtaisesti vastuussa tästä”, patriarkka Filaret toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti puheessaan 18. maaliskuuta ”paholaisen työkalua – hän sekoitti totuuden vääryyteen”. ”Olen varma, että puolitotuus Venäjän johtajan suusta, jonka koko maailma kuuli, on pahempi kuin suorat valheet – kuten salattu myrkky ruoassa on vaarallisempaa kuin ilmiselvä myrkky”.

Patriarkan mukaan Putin ei kertonut koko Ukrainan tukeneen 1991 kansanäänestyksessä Ukrainan itsenäisyyttä eikä sanonut sanaakaan Budapestin 1994 sopimuksen ja ystävyyssopimuksen 1997 velvoitteista.

”Oikeuttaessaan hyökkäyksen Ukrainaa vastaan Venäjän presidentti vetoaa historialliseen maidemme ja kansojemme menneisyyteen. Mutta useasti Venäjän alla on Ukrainan lisäksi ollut monia maita – Valko-Venäjä, Baltian maat, Puola, Suomi, Moldova, Kaukasus ja Keski-Aasian maat”, Filaret totesi.

”Kaikista Venäjän johdon esiintymisistä voimme nyt odottaa ei vain hyökkäystä kaakkoiseen Ukrainaan, vaan mihin tahansa näistä maista”.

Patriarkan mukaan myös venäläismedian lietsoma antiukrainalainen hysteerisyys on hyvä todistus ”yhden Venäjän” ideologiasta.

”Historia muistaa, että Itävallan Anschluss ja sudeettialueiden liittäminen tehtiin myös ’ihmisten yhtenäisyyden’, ’kansallisten etujen turvaamisen’ ja ’oikeuden’ tunnuksilla”.

”Siksi ennen kaikkea puhun koko Ukrainan kansalle: maahamme on petollisesti hyökännyt vihollinen, joka miehitti osan Ukrainaa ja haluaa tuhota valtiomme ja itsenäisyytemme ja palauttaa meidän Kremlin imperiumin ikeeseen. Siksi jokaisen meidän pyhä velvollisuutemme on suojella yhteistä Ukrainan Taloamme hyökkääjältä”, patriarkka toteaa.

Ukrainassa on kolme keskenään kilpailevaa ortodoksista kirkkoa, joista Filaret johtaa Kiovan patriarkaattia. Kirkot ovat nyt ryhtyneet suunnittelemaan paluuta yhteen.

Uusimmat
MAINOS