Verkkouutiset

Pankkikriisi uhkaa Italiassa – pankkiunionin uskottavuus vaarassa

Italia valmistautuu Financial Timesin mukaan uhmaamaan Euroopan unionia ja pumppaamaan miljardeja euroa veronmaksajien rahoja pankkijärjestelmäänsä, jos se joutuu suuriin vaikeuksiin.

Italian pääministeri Matteo Renzi on Financial Timesin lähteiden mukaan päättänyt käyttää italialaispankkien tukemiseen tarvittaessa julkista rahoitusta huolimatta EU:n ja Saksan varoituksista olla rikkomatta sääntöjä.

Vuoden alussa voimaantulleiden EU:n uusien pankkisääntöjen mukaan ongelmapankkeja ei voi enää pelastaa julkisin varoin, vaan rahoituksen pitää tulla pankkien asiakkailta.

Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen Italian pankkiosakkeet romahtivat kolmanneksella. Painetta pankeille lisäävät tässä kuussa julkistettavat pankkien stressitestien tulokset sekä lokakuun alussa Italiassa järjestettävä perustuslakia koskeva kansanäänestys, mikä voi saattaa Renzin jatkon vaakalaudalle.

Italia on pyytänyt EU:lta mahdollisuutta pankkien väliaikaiseen pääomitukseen EU:n pankkisääntöjen vastaisesti, mutta EKP:n johtokuntaan kuuluvan Benoît Cœurén mukaan myönnytys vaarantaisi pankkiunionin.

Toukokuun lopulla italialaisilla pankeilla oli yli 85 miljardia euroa roskalainoja. Niiden osuus kaikista italialaispankkien lainoista oli viime vuonna 18,1 prosenttia, kun vastaava osuus euroalueella 6,7 prosenttia.

Roomalaisen LUISS-yliopiston johtavan tutkija Carlo Bastasinin mukaan kymmenesosa pankkien omaisuuseristä koostuu valtion joukkovelkakirjoista.

– Pankkien heikko tila heijastuu näin myös valtion velkaan, hän totesi toukokuussa Ylelle.

Uusimmat
MAINOS