Verkkouutiset

Pankki kehotti myymään perityt osakkeet, osakkeiden myyjä menetti tukensa

Kansanedustajan mielestä sijoitusneuvojia tulisi velvoittaa ottamaan asiakkaan etu huomioon.

Sdp:n Eero Heinäluoma puhui eduskunnan täysistunnossa finanssivalvonnan äsken Nordealle antamasta huomautuksesta. Se koski sijoitusneuvontaa, jossa ei riittävästi varmistettu asiakkaan ymmärrystä sijoitusten riskipitoisuudesta.

Heinäluoma ihmetteli pankkien kehottavan vaihtamaan sijoituksia uusiin kertomatta omasta motiivistaan, joka on pankin omien rahastojen myyminen. Hän kertoi tuntemastaan opiskelijan tapauksesta.

– Hän oli saanut perintönä pienen määrän osakkeita. Kun ne olivat hänellä jonkin aikaa olleet, pankki antoi sijoitusneuvon, että kannattaa myydä nämä osakkeet ja sijoittaa ne uusiin tuotteisiin, Eero Heinäluoma kertoi.

– Kuinka ollakaan nämä uudet tuotteet olivat tietenkin pankin rahastoja. Kyseinen henkilö teki annetun neuvon mukaan, mutta hän kysyi ennen sitä, että onko nyt varma ettei tällä ole haitallisia seuraamuksia muiden asioiden kannalta, että hän saa asianmukaisesti opintotuen eikä tule tällä tavalla rangaistuksi. Ja näin hänelle sanottiin.

Heinäluoman mukaan niin sanottujen myyntivoittojen – hyvin pienen määrän osakkeita – tultua realisoiduiksi ne johtivatkin opintotuen menettämiseen.

– Pankin ensimmäinen lähtökohta oli pestä kätensä tästä asiasta, että ei heillä ole vastuuta opintotuen osalta. Vaikka asiakas oli selvästi kysynyt haitallisesta seurauksesta ja saanut vastauksen että ei ole, kyllä kannattaa myydä.

Uusimmat
MAINOS