Verkkouutiset

Pakolaiskeskuksia Libyaan ”tänä kesänä” – Ranskan Macron aikoo ohittaa EU:n

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo solmia Libyaan rauhan ja perustaa pakolaisille vastaanottokeskuksia Välimeren toiselle puolen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Emmanuel Macron lupasi torstaina hotspotteja eli pakolaisten järjestelykeskuksia Libyaan jo ”tänä kesänä”.

Ranskan tarkoituksena on perustaa Eurooppaan aikoville afrikkalaisille siirtolaisille suuria järjestelykeskuksia Pohjois-Afrikkaan ennen kuin he lähtevät ihmissalakuljettajien avustamina vaaralliselle matkalle Välimeren yli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kaikki eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, Macron huomautti.

Libyassa odottaa Eurooppaan pääsyä Macronin mukaan jopa miljoona ihmistä. Ensisijaista on presidentin mukaan saada heille asianmukainen majoitus ja estää heitä lähtemästä vaaralliselle matkall Välimeren yli. Sen jälkeen selvitetään Eurooppaan pyrkivien oikeus mahdolliseen turvapaikkaan.

Macron totesi, että tämän vuoden loppuessa hän ei halua nähdä ketään ihmisiä kaduilla tai metsissä.

Macron myönsi, että muut Euroopan maat ovat olleet ”hyvin varautuneita” hotspottien perustamisen suhteen. Hän aikoo silti olla määrätietoinen.

– Yritämme tehdä sen Euroopan kanssa, mutta Ranska tekee sen, Macron sanoi.

Ensisijaista on Macronin mukaan Libyan tilanteen rauhoittaminen. Siinä kysymyksessä Macron on viime päivinä ottanut ratkaisevia askeleita – ilman Euroopan unionin tukea. Siitä Macronia kritisoi muun muassa yksi Ranskan suurimmista lehdistä, Le Monde, pääkirjoituksessaan.

Libyassa on ollut sisällissota Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä lähtien vuonna 2011.

Tiistaina Macron järjesti Libyan kahden eri taistelevan osapuolen johtajien välille tapaamisen. Kenraalit Khalifa Haftar ja pääministeri Fayez al-Sarraj tapasivat Pariisissa.

Libyalaisjohtajat sopivat tapaamisessa tiekartasta tulitaukoon ja vapaisiin vaaleihin vuonna 2019.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)