Turvapaikanhakijoiden vyöry koetteli myös Suomea loppuvuodesta 2015. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pakolaisaallossa 2015 FSB toi vakoojia Eurooppaan

Rekrytoidut kysyivät usein rajavartijoilta epätavallisia kysymyksiä tai yrittivät ottaa selfieitä, joissa oli viranomaisia taustalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

New Yorkerin tekemän tutkimuksen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB alkoi vuonna 2015 käyttää vakoilutoiminnassaan pakolaisia, erityisesti syyrialaisia, irakilaisia ja afganistanilaisia. Osa pakolaisista, joita vyöryi rajan yli pakolaiskriisin aikaan, oli Finnmarkin PST:n aluepäällikkö Johan Roaldsnesin mukaan epäilyttävän hyvin informoituja Norjan laeista. Moni heistä puhui hyvin venäjää, jotkut olivat asuneet Venäjällä jo vuosia ja osalla oli väliaikainen oleskelulupa.

FSB:n rekrytoimat pakolaiset kysyivät usein rajavartijoilta epätavallisia kysymyksiä tai yrittivät ottaa selfieitä, joissa oli viranomaisia taustalla. Yksi entinen viranomainen nimeämättömästä Aasian maasta kertoi FSB:ltä saamastaan tehtävästä heti saavuttuaan Storskogiin.

Hänet oli omien sanojensa mukaan pidätetty Venäjällä ja hänen oli karkotuksen uhalla käsketty kerätä tietoja ulkomailta. Hänen oli määrä kertoa norjalaisille, että hänellä oli heille arvokasta tietoa, vaatia tapaamista jonkun tiedustelu-upseerin kanssa ja selvittää, miten paikallinen tiedustelupalvelu toimii. Norjalaiset eivät saaneet selville, puhuiko hän totta, joten hänet passitettiin kotimaahansa.

Marraskuuhun 2015 mennessä yli 5 000 pakolaista oli tullut kuluneena vuonna Venäjän rajan yli, mutta pian Norjan hallitus määritteli Venäjän turvalliseksi maaksi ja alkoi käännyttää pakolaisia takaisin. Tulijoiden määrä tyrehtyi.

Toinen FSB:n metodi on käyttää tavallisia venäläisiä – niin kutsuttuja ”marshrutnikeja” – joista osalla on kaksoiskansalaisuus, määriteltyjen tehtävien suorittamiseen, kuten vaikkapa jonkun tietyn tutka-aseman kuvaamiseen. Myös kalastusaluksilla on tiedusteluhenkilökuntaa, joiden käsin kirjoitettujen passien takana olevien henkilöllisyyksien selvittäminen voi viedä paljon aikaa. Monet heistä ovat Venäjän Pohjoisesta laivastosta.

Tiedusteluagentteihin tai FSB:n rekrytoimiin siviileihin liittyvät tapaukset ovat jo arkipäivää Pohjois-Norjassa. Hakkerit yrittävät selvittää viranhaltijoiden henkilökohtaisia tietoja. Turisteiksi tekeytyvät henkilöt valokuvaavat sotilaskohteita. Tuntemattomat henkilöt vaurioittavat junaratoja, aiheuttavat katkoksia voimaloihin ja kaasun jakeluun. New Yorkerin kirjeenvaihtajan mukaan FSB testaa, mihin rajaan asti se voi luoda epävakautta lännessä ennen kuin Euroopan valtiot ovat valmiita vastaamaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)