Verkkouutiset

Varpaanlahden rajavalvonta-alue Suomen ja Venäjän raja-alueella Imatralla. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Rajavartiolaitos IL:lle: Paine luvattomiin rajanylityksiin voi kasvaa

Eversti Matti Pitkäniityn mukaan rajan ylittävät ihmiset pitää pystyä ottamaan hallitusti vastaan.

Paine luvattomiin rajanylityksiin Suomen rajoilla voi kasvaa radikaalisti ja nopeasti, arvioi Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty.

– Jos ei ole olemassa laillista väylää, niin paine laittomiin rajanylityksiin kasvaa. Maahan luvattomasti voi tulla hyvin erilaisia ihmisiä, ja se virta voi kääntyä hyvin nopeastikin siihen, että ihmisiä tulee paljon monipuolisilla profiileilla, Pitkäniitty sanoo Iltalehdelle.

Hänen mukaansa ennen Venäjän julistamaa ”osittaista” liikekannallepanoa venäläisillä on ollut maasta lähdön edellytykset kunnossa eli käytännössä viisumi haettuna.

– Nyt ihmiset, jotka ovat havahtuneet maasta poistumiseen vasta liikekannallepanon jälkeen, heillähän ei ole viisumia eivätkä he kerkeä sellaista saamaan. Suomen suuntaan laillista väylää ei heidän näkökulmastaan enää ole, Pitkäniitty sanoo.

Neljän ihmisen epäillään lauantaina ylittäneen Suomen itärajan laittomasti. Epäilty rajanylitys tapahtui Kuusamossa, Tammelan kylän tasalla.

Pitkäniityn mukaan Rajavartiolaitoksen näkökulmasta ydintehtävänä on pitää raja kontrollissa.

– Vaikka sieltä tulisi ihmisiä, niin meidän tulee pystyä ottamaan heidät hallitusti vastaan ja hallitusti ohjata oikeanlaiseen prosessiin oli se sitten turvapaikka- tai palautusprosessi, Pitkäniitty sanoo.

Uusimmat
MAINOS