Verkkouutiset

Paikallinen sopiminen vaatii STTK:n mielestä yt-lain uudistamista

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitää valitettavana, ettei yhteistoimintalain uudistaminen edennyt hallituksen kevään puoliväliriihessä.

STTK:n mielestä nykyinen yt-laki ei käytännössä toimi, eikä toimimaton yhteistoiminta edesauta myöskään paikallisen sopimisen onnistumista käytännössä.

Nykyinen yt-laki painottaa STTK:n mukaan muotoseikkoja ja määräaikoja. Se kannusta tai velvoita riittävästi aitoon yhteistoimintaan, vaan on muotoutunut pelkäksi irtisanomislaiksi. Lain alkuperäiset tavoitteet työnantajan ja työntekijän vuorovaikutuksen edistämiseksi, työntekijöiden osallistamiseksi ja työntekijöiden tiedonsaannin parantamiseksi eivät järjestön mielestä toteudu.

Myöskään työhyvinvointiin eikä osaamisen kehittämiseen ole riittäviä velvoitteita, ja ne olisi STTK:n mukaan luontevaa yhdistää uuteen työpaikan toiminnan kehittämislakiin.

– Ongelmat työpaikoilla tiedonsaannissa, vuorovaikutuksessa ja johtamisessa ovat samoja niin yhteistoiminnan kuin paikallisen sopimisen osalta. Jos yhteistoiminta ei työpaikalla suju, ei paikalliseen sopimiseenkaan ole käytännössä edellytyksiä. Paikallista sopimista tulee edistää työ- ja virkaehtosopimusten kautta, mutta niin erityisesti maan hallituksen kuin työnantajienkin tavoittelema paikallisen sopimisen eteneminen käytännössä vaatisi yhteistoimintalain uudistamisen, STTK:n johtaja Katarina Murto painottaa järjestön tiedotteessa.

Uusimmat
MAINOS