Verkkouutiset

Paavo Väyrynen avoimessa kirjeessään Soinille: P*** edellä puuhun

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) lähestyy avoimessa kirjeessään ulkoministeri Timo Soinia (ps.) pakolaispäätöksestä.

Paavo Väyrynen toteaa kirjeessään, että julkisuuteen saatetun EU-ministerivaliokunnan vaikeaselkoisen tiedotteen mukaan Suomi on taipumassa hyväksymään komission ehdottaman turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinnin. Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa näyttää käsitellyn vain sisäasiainministeriön esittelystä ja vain pakkokiintiöinnin osalta.

– Sinun kieltäsi käyttäen voisi sanoa, että homma on menossa ”perse edellä puuhun”, Väyrynen kirjoittaa.

– Jos lehdistössä esitetyt tiedot pitävät paikkansa, ajatuksena on sisällyttää EU-kiintiön puitteissa Suomeen tuleville myönnettävät turvapaikat meidän pakolaiskiintiöömme. Tämä ei ole mahdollista, hän jatkaa.

Väyrysen mukaan pakkokiintiöinti ei ratkaisisi maahanmuutto-ongelmaa, vaan saattaisi sitä jopa pahentaa.

– Kun paine eteläisiin jäsenmaihin helpottaisi, niiden rajavalvonta herpaantuisi ja muidenkin EU-maiden ponnistelut Välimeren kriisin helpottamiseksi menisivät hukkaan, Väyrynen katsoo.

Hänen mukaansa muuttopaine vain kasvaisi, kun Eurooppaan pyrkivien keskuuteen leviäisi tieto, että täällä olot ovat kohentumassa. Ihmiskauppiaiden ja salakuljettajien markkinat jatkaisivat kukoistustaan.

– Eurooppaan pyrkivät ovat pääosin muita kuin turvapaikkaan oikeutettuja pakolaisia. Heidän palauttamisensa käy entistä vaikeammaksi, jos siirto tulomaista muihin jäsenmaihin toteutetaan, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrysen mielestä EU:n komission ehdotus pakkokiintiöinnistä pitää hylätä.

– Edes Kreikassa ja Italiassa ei ole sellaista hätätilaa, joka tekisi kiintiöinnin perustelluksi. Näiden maiden taakkaa tulee keventää taloudellisella tuella ja lähettämällä niihin muista jäsenmaista turvapaikkahakemusten käsittelijöitä, ehdottaa Väyrynen.

– Vastustus jäsenmaissa on sitä paitsi siinä määrin laajaa, ettei tarvittavaa määräenemmistöä ehkä synny – etenkään, jos Suomikin sitä selkeästi vastustaa, Väyrynen arvioi.

– Sinulla on ulko- ja Eurooppa-ministerinä velvollisuus ja laaja valtakirja hoitaa Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa kokonaisvaltaisesti. Tartu asiaan, Väyrynen kehottaa.

Hänen mielestään Pohjois-Afrikkaan – lähinnä Libyaan ja Tunisiaan – pitäisi perustaa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ohjataan. UNHCR vastaisi leireistä ja valikoisi turvapaikkaan oikeutetut. EU maksaisi pääosan leirien kustannuksista.

– Kaikkien EU-maiden pitäisi tulla mukaan UNHCR:n kiintiöjärjestelmään. Tämä on kaikille parempi vaihtoehto kuin nyt esitetty turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinti, Väyrynen sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)