Verkkouutiset

Paavo Arhinmäki: Teemu Selänteen väitteet eivät kestäneet lähempää tarkastelua

Entisen urheiluministerin mukaan ottaessaan yhteiskunnallisiin asioihin kantaa urheilija altistaa itsensä myös kritiikille.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on kirjoittanut Facebookiin pitkän kirjoituksen Teemu Selänteen twiittikohusta.

Arhinmäki toteaa arvostelleensa voimakkaasti jo alkuperäistä Aleksi Valavuoren tekstiä, joka Teemu Selänteen tilin kautta uudelleenlähetettiin.

– Teemu Selänteen tilin kautta välitetyssä tekstissä todettiin mm. ’Missä luuraa se ensimmäinen nykyistä pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa ajanut poliitikko, joka nostaisi kätensä pystyyn virheen merkiksi?’ ’Kuinka monta joukkoraiskausta vielä pitää tapahtua, että te koko maailmaa halailevat uskallatte nostaa kätenne pystyyn ja myöntää, että tämä kaikkien kulttuurien kohtaaminen täällä kaukana pohjolassa nyt ollutkaan kovin loppuun asti mietitty saippuakuplapuhallus’, Arhinmäki siteeraa.

Paavo Arhinmäki toteaa kysyneensä Twitterissä tähän viitaten, ketkä poliitikot ovat ajaneet sitä, että tulee yhtäkkiä valtavasti turvapaikanhakijoita – ja annetaanko sotaa ja vainoa pakeneville turvaa vai ei.

– Maahanmuuttovastaiset keksivät usein ensin vastapuolen mielipiteet ja alkavat sitten näitä keksittyjä mielipiteitä vastustaa, Paavo Arhinmäki toteaa.

– Esimerkiksi väitetään, että jotkut poliitikot erityisesti houkuttelisivat turvapaikanhakijoita Suomeen. Turvapaikanhakijoista on huolehdittava kv-sopimusten ja ihmisarvon vuoksi. Ei ole mitään houkuttelua, jos haluaa huolehtia hädänalaisista. Se on meidän yksinkertainen inhimillinen vastuu. Ei ole kenenkään etu, vähiten pakolaisten, että tilanne on hallitsematon.

Hänen mukaansa ”yllättäen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita aiheuttaa Suomelle ja muille Euroopan maille paljon ongelmia jo ihan käytännössä. Puhumattakaan mm. Turkista, Jordaniasta ja Libanonista, jossa suurin osa pakolaisista on. Miten organisoimme majoitukset, koulutuksen ja kotouttamisen jne.”

– Myös turvapaikanhakijat ovat syyllistyneet hirvittäviin ja täysin tuomittaviin rikoksiin. Maahanmuuttovastaiset antavat ymmärtää, että kv-sopimuksia ja inhimillisyyttä puolustavat jotenkin hyväksyisivät tai olisivat vastuussa turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista, esim. raiskauksista. En tiedä ketään, kuka hyväksyisi. Päinvastoin esim. Vasemmisto (vasemmistoliitto) on vuosia ja vuosia toiminut tiukasti naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ja häirintää vastaan, Arhinmäki kirjoittaa.

– Tässä esimerkkejä ”keskustelun” tasosta, jota tällä hetkellä Suomessa käydään. Siksi oli tärkeää puuttua ja kyseenalaistaa Teemu Selänteen Twitter-tilin kautta jaettu teksti, koska sillä oli niin paljon lukijoita. Ymmärrän myös miksi tekstistä nousi kohu. Ei siksi, että sananvapautta haluttaisiin rajoittaa vaan siksi, ettei siinä esitetyt väitteet kestä lähempää tarkastelua, hän jatkaa.

Arhinmäen mukaan Teemu Selänteen kotisivuilla sittemmin julkaistu teksti ”oli hengeltään täysin erilainen kuin aiemmat twitter-viestit. Itse asiassa sen alkuosa on hengeltään hyvin samankaltainen kuin mitä itse haluan korostaa: ’En hyväksy rasismia missään olosuhteissa. Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomessa. Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan. Niitä suomalaisia tai Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka eivät ole osaa käyttäytyä, minulla on’.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja sanoo olevansa samaa mieltä siitä, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet pitää voida karkoittaa tuomion kärsimisen jälkeen, ”jos olosuhteet ovat siihen mahdolliset. Myös raiskauksista annetut tuomiot tuntuvat maallikkona minusta välillä varsin kevyiltä”.

– Sen sijaan en ymmärrä esimerkiksi tekstin kritiikkiä Geneven sopimusta vastaan. Kyllä Suomesta myös nykyään voi kartoittaa vakaviin rikoksiin tuomittuja.

– Olisin toivonut myös, että tekstissä olisi vielä selvemmin sanottu, ettei yksittäisen turvapaikanhakijan törkeän rikoksen takia saa eikä voi leimata kaikkia turvapaikanhakijoita.

– Teemu Selänne nostettiin jo maahanmuuttovastaisten sankariksi. Toivottavasti he kuuntelevat nyt, kun Selänteen sivuilla kirjoitetaan: ’En hyväksy rasismia missään olosuhteissa. Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomessa’, Arhinmäki toteaa.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS