Verkkouutiset

Rokotteiden tehoa omicron-muunnosta vastaan eivielä tiedetä tarkasti. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal

Tuleeko omikronista vallitseva viruskanta?

USA:n rokotetutkimusinstituutin johtajan mukaan vielä ei voi sanoa, päätyykö uusi muunnos vallitsevaksi.

Nopeasti levinnyt koronaviruksen omikronmuunnos on herättänyt huolta. Etelä-Afrikassa tunnistetun virusvariantin on todettu levinneen ympäri maailmaa.

Mikrobiologi Pei-Yong Shi Texasin yliopistosta kertoo The Washington postille, että uuden variantin kohdalla täytyy olla rauhallinen.

– Mielestäni nyt täytyy pitää pää kylmänä ja välttää ylireagointia. Tuloksia mutaatioiden vaikutuksista ei vielä ole. Meidän tulee odottaa tuloksia, Shi kertoo.

Koronaviruksien omikronmuunnoksessa on yli 30 geneettistä muutosta viruksen piikkiproteiinissa, mikä on viruksen pääasiallinen työkalu ihmiskehossa toimimiseen. Osa muutoksista auttaa virusta väistämään kehon immunipuolustuksen, mutta osan vaikutuksia ei tällä hetkellä tiedetä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että rokotteiden teho omikron-muunnosta kohtaan saattaa olla heikompi verrattuna laajalle levinneeseen deltamuunnokseen.

Yhdysvaltain rokotetutkimusinstituutin johtaja John Mascolan mukan vielä ei voi sanoa, päätyykö uusi muunnos vallitsevaksi viruskannaksi maailmassa.

– Keräämme tällä hetkellä tietoa viruksesta. Koronavirus on epämiellyttävän tehokas muuttumaan nopeasti, ja uudella muunnoksella on mahdollisuus päätyä vallitsevaksi muunnokseksi, Mascola kertoo.

Omicronin todellinen uhka taistelulle koronaa vastaan ei kuitenkaan paljastu laboratorioissa vaan käytännö maailmassa. Esimerkiksi raportit etelä-afrikasta näyttävät The Washington Postin mukaan, että jo sairastetun koronan antama suoja omicronmuunnosta kohtaan on heikompi muihin muunnoksiin verrattuna.

Uusimmat
MAINOS