Verkkouutiset

Päättyykö Saksan sulku liian aikaisin? ”Sairaaloissa pian hätätila”

Tiukkojen rajoitusten on määrä olla voimassa marraskuun loppuun.

Saksassa marraskuuksi käyttöön otettu hätäsulku tiukempine koronarajoituksineen saattaa päättyä liian aikaisin, toteavat epidemiologian professori, SPD:n liittopäiväedustaja Karl Lauterbach ja liberaalin FDP-puoleen varapuheenjohtaja Wolfgang Kubicki.

– Pelkään, että tartuntojen määrä ei laske marraskuun loppuun mennessä, Kubicki sanoo Der Spiegelille.

Huolena on se, että rajoitusten höllentäminen uudestaan johtaa talven yli kestävään jojoiluun toimenpiteiden vuoroin kiristyessä ja löysentyessä.

Saksassa määrättiin muun muassa kaikki ravintolat, baarit, kuntosalit ja teatterit sulkemaan ovensa marraskuun alussa. Kaupat, koulut, päiväkodit ja yritykset pysyvät toistaiseksi auki. Saksalaiset saavat tavata kodin ulkopuolella vain yhden toisen talouden jäseniä sillä tavalla, ettei yhteishenkilömäärä ylitä kymmentä. Rajoitusten on määrä olla voimassa marraskuun loppuun.

Saksan koronatartunnat ovat olleet viime aikoina hälyttävällä tavalla kasvussa.

– Jos luvut jatkavat kasvuaan yhtä nopeasti, voimme kuvitella, kuinka paljon töitä terveysvirnaomisilla on päivästä toiseen, toteaa Saksan kansallisen lääkäriliiton puheenjohtaja Ute Teichert.

Lauterbachin mukaan Saksa kulkee askeleen jäljessä.

– Emme pääse korona-aallon edelle, hän sanoo.

Lauterbachin mielestä tartunnan saaneiden ihmisten kontaktien jäljittäminen ja testaaminen on vaivalloista.

Hän ehdottaa, että Saksassa otettaisiin käyttöön Japanin malli. Tämän käytännön mukaan kaikki ihmiset, jotka olivat äskettäin tartunnan saaneen henkilön kanssa suljetuissa tiloissa, asetetaan välittömästi karanteeniin.

Lauterbachin mukaan tämä auttaisi estämään viruksen leviämistä niin kutsuttujen superlevittäjien kautta.

Hän varoittaa sairaaloiden ylikuormittumisesta, jos tilanne jatkuu samanlaisena.

– Teho-osastoilla on pian hätätila, Lauterbach kertoo.

Myös Kubicki varoittaa samasta asiasta. Hän korostaa riskiryhmiin kuuluvien ihmisten suojaamista vanhain- ja hoitokodeissa tehokkailla FFP2-maskeilla.

Uusimmat
MAINOS