Verkkouutiset

”Pääministerin epäluottamus ei pyyhi pois vastuuta”

Huoltovarmuuskeskuksen johdolle osoitetun epäluottamuksen lisäksi hallituksella on vastuu suojaustarvikkeiden pulasta.

Näin toteaa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Hän toteaa, että sairaaloista, hammashuollosta ja kotihoidosta tulee jatkuvasti huolestuneita viestejä puutteellisesta suojauksesta, mikä altistaa niin henkilökunnan kuin potilaat hengenvaaraan.

– Epäonnistunut Kiinan kauppa ja siihen liittyvät hämärät sotkut on selvitettävä, mutta samalla on huomattava, että kentällä oli ja on edelleen valtava tarve saada nopeasti suojausmateriaalia. Italiassa useita kymmeniä lääkäreitä ja hoitajia on kuollut koronainfektioon, useat heistä ovat olleet iäkkäitä, riskiryhmiin kuuluvia ja puutteellisesti suojattuja, Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Hän liittää tiedotteeseensa otteen torstaina saamastaan viestistä, jonka lähettäjä on koronapotilaita hoitava lääkäri Etelä-Suomesta.

”En ole koskaan elämässäni aiemmin ollut kapinallinen. Nyt tuntuu siltä, että joudun olemaan eri mieltä sairaalan johdon kanssa, koska he haluavat peitellä maskien vähyyttä ja sen takia kieltää meiltä maskien käytön. Olen erittäin huolissani kirurgisten maskien riittävyydestä ja toki myöskin huolissani tehokkaampien FFP3 ja FFP2-maskien riittävyydestä.

Tällä hetkellä meillä on käsitys, että tämä sairaala ei välttämättä saa yhtään FFP3 tai FFP2 maskia ennen epidemian loppua. Niinpä näitä maskeja saa käyttää vain teho-osastolla (FFP3) ja COVID-osaston aerosoleja tuottavissa tarkoin määritellyissä toimenpiteissä.

Kirurgisia maskejakin kehotetaan käyttämään säästeliäästi. Useissa ulkomaisissa suosituksissa kehotetaan käyttämään kirurgisia maskeja jokaisessa kanssakäymisessä, koska oireetonkin henkilö voi tartuttaa COVID-virusta jo puhuessaan. Meillä maskeja ei saa käyttää, koska ne eivät riitä.

On myös outoa, että kotihoidossa suositellaan käyttämään maskeja, mutta sairaalassa vielä sairaampia potilaita hoidettaessa ei maskeja suositella. Tämäkin suositus johtunee siitä, että maskeja ei ole riittävästi.

Kaikki todelliset maskimäärät tietävät kiemurtelevat vaikeana ja vastaavat vältellen kysymyksiin maskien todellisesta määrästä.”

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)