Verkkouutiset

Pääministeri kansanedustajille: Nyt ei pidä leimata huolia esille ottavia rasisteiksi

Juha Sipilän mukaan on kuultava myös turvapaikanhakijoiden maahantulosta pelkojaan esittäviä suomalaisia.

Sdp:n kansanedustaja Susanna Huovinen totesi eduskunnan kyselytunnilla, että ”suomalaisessa keskustelussa pakolaisten hätään on suhtauduttu hyvin kylmästi”.

Hänen mukaansa Keski-Suomessa SPR:n vapaaehtoisia ”ovat meidän omat suomalaiset kuvanneet, hiippailleet hämärässä näiden vapaaehtoisten perässä, uhkauksia on laitettu eteenpäin. Tämä on kertakaikkisen häpeällistä ja tuomittavaa”.

Huovinen mainitsi myös erään hallituspuolueen kansanedustajan ”valitettavasti” todenneen, että pääministerin ilmoitus antaa kakkosasuntonsa pakolaisten käyttöön ”pelaa rikollisjärjestöjen pussiin”.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi, että myös poliittisten toimijoiden on kaikin puolin nyt vältettävä vastakkainasettelua.

– Minusta meidän pitää myöskin rauhallisesti ymmärtää niitä pelkoja ja huolia, joita ihmisillä on siellä omassa arjessaan koskien tätä suurta muutosta mikä täällä on tapahtunut. Tänne on yli kymmenkertainen, ehkä yli 15-kertainen määrä normaaliin tilanteeseen (verrattuna) tullut turvapaikanhakijoita, Juha Sipilä sanoi.

– Ihmisiä huolettaa, osin pelottaakin tämä tilanne. Mitä kaikkea tämä tarkoittaa? Meidän pitäisi pystyä asialliseen, rauhalliseen keskusteluun myös siitä, ilman että leimaamme näitä ihmisiä rasisteiksi, jotka ottavat esille näitä omia huoliaan. Minusta niitäkin pitää kuulla, hän jatkoi.

– Ja samalla tavalla meidän pitää huolehtia niistä ihmisistä, että ne jotka tulevat tänne sotaa pakoon, ovat hädänalaisia – me toivotetaan heidät tervetulleiksi ja he saavat tuntea olonsa täällä turvalliseksi. Ja meidän kaikkien, koko tämän salin, pitäisi huolehtia nyt siitä, että tämä keskustelu säilyy asiallisena.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)